Kiállítás a Zrínyiben

Kiállítás a Zrínyiben

A 2017/18- as tanévben ünnepli fennállásának századik évfordulóját a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium. Az oktatási intézmény egész tanévben tartó programsorozattal kíván tisztelegni az évforduló előtt. Ennek része egy időszaki képzőművészeti kiállítás is.

A kiállítás megnyitója: 2017. november 10. péntek 12 óra

 A kiállítás helye: ZIG Galéria, 4400. Nyíregyháza, Széchenyi utca 29-33.

A tárlaton Székhelyi Edith és Homonyik Katalin Éva alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Mindkét művész az idén 100 éves Zrínyi Ilona Gimnázium diákja volt, itt tettek sikeres érettségi vizsgát. A kiállítást november végéig nézhetik meg ingyenesen a művészetkedvelők.

 

 

A kiállító művészekről:

 

Székhelyi Edith, a Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett, majd a Nyíregyházi Egyetem, korábbi Nyíregyházi Főiskola jogelőd intézményében, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola rajz szakán, majd 1982-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Mesterei Berecz András, Bráda Tibor, Patay László voltak. Pályája kezdetétől folyamatosan megmutatta munkáit a közönségnek, több rangos elismerésben is részesült. Eleinte általános iskolában tanított rajzot, majd 1978-tól 10 éven át a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola Rajz Tanszékének munkatársa, tanára volt. Ezt követően a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola művésztanára lett. Részt vett több művésztelep munkájában, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Vízfestők Társaságának, valamint a Magyar Festők Társaságának. Festményeit az egyediség, a különböző struktúrák egymáshoz rendezése, és az egyéni szerkesztésmód jellemzi. Alkotásait egyéni és csoportos kiállításokon láthatták az érdeklődők.

 

 

 

Homonyik Katalin Éva szintén a Zrínyi Ilona Gimnázium diákja volt, itt érettségizett 1975-ben. Ezt követően a Bessenyei György Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakos hallgatója lett. Diplomát 1979-ben kapott oktatástechnológusi képesítéssel. Tanította Berecz András, akit a mentorának tart. A festőművész pályán pedig – saját elmondása szerint – Valkovits Zoltán indította el. Pályája kezdetén foglalkozott textillel és grafikával, de a festészetet tartotta igazi világának. 1980-tól tagja a megyében működő képzőművészeti szövetségnek, a SZKIOSZ-nak, majd 1990-től az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak is.  Több mint 20 közös és 5 egyéni kiállításon találkozhatott a közönség a munkáival. 


#kapcsolódó

A TRÓPUSOK AJÁNDÉKAI

A TRÓPUSOK AJÁNDÉKAI

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár ismét világjáró körútra...

Dr. Zacher Gábor Nyíregyházán tart előadást

Dr. Zacher Gábor Nyíregyházán tart...

Részletekért kattints ide!