Szavalóverseny a Krúdyban

Szavalóverseny a Krúdyban

- mert a Krúdy sem csak a TTK-ról szól....

2017. november 22-én rendeztük meg a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium könyvtárában az iskola házi szavalóversenyét, mely remek kikapcsolódás volt ezen a borús, esős délutánon. A helyszín meghitt környezetet biztosított, hogy elmerülhessünk gondolatainkban, belefeledkezhessünk a versekbe.

A rendezvényt Chriszt Gyula intézményvezető úr nyitotta meg egy frappáns, mai fiataloknak szóló verssel. Varró Dániel Email című költeménye rámutatott arra, hogy hétköznapjainkból eltűnnek a rímek, az igényes szófordulatok, kommunikációnk leegyszerűsödik egy rövid tömör információcserére. Lassan-lassan eltűnik a magyar nyelv szépsége, az apró finom részletek, melyeket felváltanak a szlengek, rövidítések, hangulatjelek. Ezért tölt el örömmel mindannyiunkat, hogy iskolánkból 26 tanuló jelentkezett és készült fel erre a nem mindennapi versenyre. A diákok izgatottan várták a pillanatot, hogy a közönség elé álljanak - s volt, aki többszöri nekifutásra tudta előadni a választott költeményt. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy mindenki nagyszerűen teljesített - a nézők és bírák legnagyobb örömére. Az előadott műveket hallgatva egy kisebb időutazáson érezhettük magunkat, hiszen Janus Pannoniustól egészen Radnóti Miklósig minden korszakból választottak verset, sokféle irodalmi műből válogattak a versenyzők. Sok szép, színvonalas, meggyőző előadást hallhattunk!

A szavalóverseny színvonalát tovább emelte, hogy a zsűri elnöke Illyés Péter előadóművész volt, aki nélkül megyénkben nem nagyon rendeznek irodalmi eseményt. Illyés Péter a verseny végén elismeréssel jegyezte meg, hogy kezdetben tartott a rendezvény "házi" jellegétől, de kellemesen csalódott, az előadások színvonalát pedig a regionális Arany-versenyéhez hasonlította. A zsűri tagjai között tudhattuk iskolánk két elismert magyartanárát is Pál Andrea tanárnő és Gerliczki András tanár úr személyében. A versenyzők értékelése két korcsoportban történt, így a kisebb korosztály első helyezettje Orosz Róbert lett, míg a "idősebbek" közül Zombor Márton szerezte meg az előkelő első helyezést.


Végezetül elmondhatjuk, hogy az esemény szervezőinek és iskolánk tanulóinak köszönhetően remek élményben volt részünk. Nagyszerű kikapcsolódást jelentett számunkra, hogy ezeket a verseket ilyen igényes előadásmódban volt részünk meghallgatni.

S, hogy nem csak mi vélekedünk így erről, mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy Illyés Péter a rendezvényünk után így írt Facebook-oldalán:

„A versmondás egyfajta igazmondás, és szerencsések azok, akiknek az életében tényezővé válik. Ha verssel élünk, másképpen élünk, ha verset mondunk, más emberek leszünk. Legyünk valamivel többek, mint amik az unalmas hétköznapokon a vers nélkül lennénk. Mindenkinek azt a fajta életet kívánom, amely a költeményekkel art igazán teljes!” – Örök érvényű igazság, amit 26 nagyon felkészült, őszinte, tehetséges, 15-18 éves fiatalember, fiúk és lányok, jelenlétükkel, személyiségükkel bizonyítottak! “A versek morális artest adnak, még akkor is, ha a világban az ököljog győz.” – Az élményt, amiben a Krúdy Gyula Gimnáziumban részem volt, leírni nem tudom! Csak annyit: köszönöm, fiúk, lányok! Folytatni kell, legyen belőle hagyomány, megvan az alap!”


Seregi Aliz, Tóth Tamás 10.c

#kapcsolódó

Újabb falfestések

Újabb falfestések

Egyedi, a vásártér hangulatához illő művészi alkotások kerültek fel a Búza...