Hogyan készülj a nyelvvizsgára?

Hogyan készülj a nyelvvizsgára?

„Felkészítési tippek-vizsgáztatói elvárások” címmel tartottak módszertani workshopot a Krúdy Gyula Gimnáziumban. A rendezvény fő célja az volt, hogy kibővítsék a pedagógusok eszköztárát a nyelvoktatás és a nyelvvizsgára felkészítés területén.

 

A nyelvvizsga megszerzése elengedhetetlen a mai diákok számára, mind a továbbtanuláshoz, mind az elhelyezkedéshez. A kormány új nyelvvizsga-támogatásról szóló rendelet tervezete szerint, az első nyelvvizsga ingyenes lesz januártól. Akár 35 ezer forintos támogatást is kaphatnak azok a 35 év alattiak, akik 2018-ban szerzik meg első közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgájukat. A sikeres eredmény elérésében kiemelt szerepük van a felkészítő pedagógusoknak, ezért szervezték meg a Krúdy Gyula Gimnáziumban azt a módszertani workshopot, amelyen az ország egyik legtapasztaltabb tanárképző és tanár továbbképző szakembere és trénere tartott előadást.

 

 

- Mi ezt workshopnak nevezzük, együttműködő, beszélgető együttlét tanárokkal. Hasonlóan vagy különbözőképpen gondolkodó tanárok közös gondolkodása. Konkrétan az Euro nyelvvizsga B2-es és a C1-es angol és német vizsgák hangsúlyait vitatjuk meg - mondta el Rádai Péter, az Euroexam tanárképző és tanár továbbképző trénere.

 

A hangsúly a kommunikációs készségre került

 

Az elmúlt időszakban átalakult a nyelvvizsga rendszer, a hangsúlyt a kommunikációs készségre fektetik leginkább a vizsga alkalmával, de a tanulásban és a tanításban is elsőbbséget kell adni, tette hozzá Rádai Péter. Ez azért van, mert a nyelvhasználónak ezekre a készségekre van a legnagyobb szüksége. A nyelvtannak és a nyelvhelyességnek már csak abban van szerepe, hogy hatékonyan tudja használni a kommunikáció során az adott nyelvet a használója. A Krúdy Gyula Gimnázium kiemelt figyelmet fordít a nyelvoktatásra, ezért is tartották a rendezvényt az intézményben.

 

Már nem cél, hanem eszköz a nyelvvizsga

 

- Úgy gondoljuk, hogy ma, amikor a nyelvtudás már nem cél a mai fiatalok számára, hanem eszköz, hogy megvalósítsák továbbtanulási szándékaikat, illetve a pályájukon boldoguljanak, nagyon fontos az, hogy megfelelő módon tájékozódjanak azokról a lehetőségekről és azokról a nyelvvizsgákról, amelyekben próbára tehetik magukat, és megszerezzék a továbbtanuláshoz szükséges többletpontokat. Nekünk tanároknak azért fontos, hogy ne csak a módszertani eszköztárunk újuljon meg, hanem felelősségteljesen tudjunk segíteni őket a nyelvvizsga kiválasztásában, és az arra való felkészülésben is – mondta el Füzeséri Andrea, a Krúdy Gyula Gimnázium igazgatóhelyettese.

 

 

A krúdys diákok száz százaléka rendelkezik nyelvvizsgával valamelyik nyelvből, de egyre jellemzőbb, hogy 11. osztályos korukban, már a második idegen nyelvből készülnek a nyelvvizsga letételére, tette hozzá Füzeséri Andrea igazgatóhelyettes. 

#kapcsolódó

Dolgoznak a nyíregyházi diákok

Dolgoznak a nyíregyházi diákok

Összesen 291 diák dolgozhat nyáron Nyíregyházán, a Polgármesteri Hivatalban...

A Dávid-naptár nem sok jót ígér: Percek vannak hátra a jó időből

A Dávid-naptár nem sok jót ígér: Percek...

A Dávid-naptár nem sok jót ígér: Percek vannak hátra a jó időből