PRÓBÁLD KI NYELVTUDÁSOD ANYANYELVI DIÁKOKKAL!

PRÓBÁLD KI NYELVTUDÁSOD ANYANYELVI DIÁKOKKAL!

Négy országból érkeztek fiatalok a Mustárházba a Különböző Kultúrák Egy Hullámhosszon elnevezésű program keretén belül. A 17 és 30 év közötti külföldiek egy évet töltenek itt, ez idő alatt főként egy média projektben vesznek részt a Mustár Fm kisközösségi rádióban. Hat tematikus műsort szerkesztenek és nyelvi klubot is vezetnek.

Anastasia, az Erasmus plusz keretén belül érkezett Nyíregyházára és már néhány szót tud magyarul. Ő Oroszországból jött ide, de rajta kívül Olaszországból, Franciaországból és Németországból is vesznek részt önkéntesek egy médiaprojektben, később csatlakozik egy spanyol fiatal is. Jelenleg 6 fő érkezett meg, a teljes létszám 11 fő lesz.

Az önkénteseink rádió programokat készítenek, amelyeket a Mustár Fm-en lehet hallgatni, valamint ingyenes nyelvi klubokat tartanak egyénileg és csoportosan is. Ezen kívül más programokat is szervezhetnek, például kulturális esteket, filmklubokat, amit csak akarnak. Teljesen korlátlan lehetőségeik vannak.

– mondta el Barát Dóra, a Mustárház nemzetközi koordinátora.

A projekt 2018. február 1-jén kezdődött és 2019. január 31-ig tart. Az önkéntesek közül vannak olyanok, akiknek jól illeszkedik tanulmányaikhoz az itt eltöltött gyakorlat.

Olaszországban kommunikációt tanulok és mivel még nem volt semmilyen tapasztalatom a rádiózás terén, ezért úgy döntöttem, hogy részt veszek ebben a programban. A másik oka az volt, hogy ide érkeztem, hogy új kultúrát és új embereket szerettem volna megismerni. Már kétszer jártam Budapesten, nagyon tetszett. Nyíregyházán még nem voltam korábban ezért ez egy jó lehetőségnek tűnt a város felkutatására és tapasztalatszerzésre egyaránt.

– árulta el Federico Bonetto, olasz önkéntes.

Philipp Németországból költözött ide egy évre, de ő már korább is volt itt egy cserediák program keretei között. Akkor annyi új barátot szerzett és annyira megtetszett neki a város, hogy kifejezetten olyan lehetőséget kereset, amivel Nyíregyházára vissza tud jönni.

Nagyon hiányoztak azok az emberek, akiket itt tartózkodásom alatt megismertem, ezért úgy döntöttem, hogy az interneten utána nézek annak, hogy hogyan tudnék visszajönni Nyíregyházára. Ekkor találtam rá erre a programra, ami pont ebben a városban van. Emellett azért is szerettem volna kipróbálni ezt a lehetőséget, mert a rádiózás nagyon érdekel és tapasztalatot szeretnék szerezni ezen a területen.

– tette hozzá Philipp Rotthaus, német önkéntes.

Az önkéntesek a rádiózáson kívül nyelvi klubokat is vezetnek, ez azt jelenti, hogy szolgálati időben, hétköznapokon 10 és délután 4 óra között bemehetnek a nyíregyházi fiatalok az idegen nyelvet gyakorolni a Mustárházba.

#kapcsolódó

Nyerj a Pokémon vadászattal!

Nyerj a Pokémon vadászattal!

Gyere velünk egy közös Pokémon vadászatra és nyerj értékes nyereményeket! A...

Futsal Kupa a Kölcseyben

Futsal Kupa a Kölcseyben

A gimnázium testnevelő tanárai hagyományt szeretnének teremteni ezzel a kupával.