Francia nap a Krúdyban

Francia nap a Krúdyban

Kellemes sanzonok, finom sütemények és vidám diákok kavalkádja: március 28-án - hagyományokhoz híven - ismét tematikus napot tartott iskolánk.

. A tavalyi nagy sikerű ausztrál nap után idén Franciaországra került sor. Három odaadó francia szakos tanárnőnk (Tibáné Molnár Ágnes, Dr. Bugarin-Horváth Andrásné és a főszervező, Marcsekné Turcsán Krisztina) minden energiájukat bevetve készültek – velünk együtt! - a napra.



A szervezésben mi is segíthettünk: együtt ötleteltünk, és a megvalósításnak is részesei voltunk. A francia kultúra sokoldalúsága lehetővé tette, hogy rengeteg különböző, színes programot tervezzünk. Mikor megtudtam, hogy az idei évben francia nap lesz, már akkor eldöntöttem: annyit segítek, amennyit csak tudok, ennek a napnak jól kell sikerülnie! Én magam 10 éve tanulok franciául, és ez idő alatt jócskán belopta magát a szívembe a nyelv.


A nap kezdetét a Marseilles megszólaltatása jelezte. Az aulában Seprényi Kitti ismertette a nap eseményeit és felvezette a megnyitót, amely csodás francia dalokkal indult, majd La Fontaine meséjét hallgattuk meg két nyelven: franciául, majd magyarul. Az egészet egy ütős felvonulás zárta le: egy francia nap nem is lehetne igazi divatbemutató nélkül! Öt csinos lány közreműködésével állítottuk össze az apró „show-t”. A lányok meglepő profizmussal mutatták be az általuk megálmodott „outfitet”, ami valamely módon a francia nők ízlését tükrözte.



A megnyitó után kezdődött az igazi nyüzsgés. A számtalan lehetőség közül szinte lehetetlen volt választani, mindenki igyekezett kipróbálni mindent. Egyszerre több tematikus óra indult, amelyekre előzetes feliratkozással lehetett beülni. Pasteur, Amper, Marie Curie és sok más híres francia személyről tudtunk izgalmas előadást hallgatni. A legnépszerűbbnek Mihályi Levente tanár úr irodalmi órája bizonyult. Tudásunkat is megmutathattuk a kvízen, ahová vendégdiákokat is meghívtunk. Akik szeretik a krimit és a nyomozást, a „Poirot-nyomozóversenyen” vehettek részt. A franciák imádják a focit, nézni legalábbis mindenképpen. Ennek tiszteletére az udvaron focimeccsek zajlottak.


Akik egy kis pihenésre, egy élénkítő kávéra vagy egy finom croissant-ra vágytak, azok számára az egyik teremben berendezett kávézó épp ideális hely volt! Az ember azt hitte, valóban egy párizsi kávéházban ül. A szomszéd teremben pedig további finom francia sütemények vártak ránk. Az aulában sajtot kóstolhattunk, quiche-t ehettünk vagy egy-egy szelet tarte tatin is elérhető volt. Monte Carlo kaszinójába ugyan nem, de a 9.D-sekébe ellátogathattunk. Megízlelhettük a kártyázás bűnös élvezetét és kipróbálhattuk az izgalmas rulettet. Aki pedig a nap emlékét meg szerette volna örökíteni, annak fotóstúdiót rendeztünk be. Igazi vidéki francia hangulatot teremtettünk virágokkal és szalmabálákkal.


A francia nap hatalmas siker, csak pozitív visszajelzések! Voilá, egy picit közelebb hoztuk Franciaországot!

Szláma Flóra Anna 10.C

#kapcsolódó

Mikulás járt a Zayban!Nézd meg a képeket!

Mikulás járt a Zayban!Nézd meg a képeket!

Mint minden évben, az idén is eljött a Zayba a Mikulás. A program szervezését...

Újabb inczédys, akire büszke az iskola

Újabb inczédys, akire büszke az iskola

Cifra Dominika, a Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolájának...