Június elsejétől lehet jelentkezni a diákmunkára

Június elsejétől lehet jelentkezni a diákmunkára

16 és 25 év közötti, nappali tagozatos diákok vállalhatnak munkát például az önkormányzatnál vagy annak intézményeinél. Idén már új területeken is dolgozhatnak a diákok, tapasztalatot szerezhetnek a mezőgazdasági munkákban és a vendéglátásban is.

Sok diák egész évben vállal munkát, ám a nyári szünetben 40 százalékkal többen szeretnének pénzt keresni – legtöbben nyaralásuk, szórakozásaik vagy tanulmányaik finanszírozása céljából.

A megyei kormányhivatal főigazgatója elmondta, a fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és jövedelem szerzés elősegítése érdekében idén is lesz Nyári Diákmunka Program.

Dr. Polgári András hozzátette:

Fontos dátum a június elseje. Ekkortól fáradhatnak be a munkavállalók és munkáltatók is a járási hivatalokhoz, ami a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes. Ha megtörténik a regisztráció, akkor június 18-ától már el tudják kezdeni a munka világába való becsöppenést a diákok. A Nyári Diákmunka keretében június 18. és augusztus 31-e között lehet munkát vállalni.

16 és 25 év közötti, nappali tagozatos diákok vállalhatnak munkát például az önkormányzatnál vagy annak intézményeinél.

Tavaly többek között a Szociális Gondozási Központ Pacsirta utcai telephelyén is segítettek fiatalok.

Idén azonban bővítették a programot, új területeken is dolgozhatnak a diákok, tájékoztatott Dr. Polgári András.

A mezőgazdaság területén is kipróbálhatják magukat a diákok – ez nagyon fontos, hiszen munkavállaló-hiánnyal küzd a megye, másrészt pedig a turizmus és vendéglátás területén is tudnak majd dolgozni a fiatalok. Itt is munkavállaló-hiány van, részint pedig a fiatalok tudnak az idegennyelv területén tapasztalatokat szerezni.

Az önkormányzati diákmunka keretében legfeljebb 2 és fél hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. Munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 135.375 forint, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 103.500 forint összeg vehető figyelembe havonta, amely összegen felül kerül megtérítésre a szociális hozzájárulási adó. Ennél a diákmunkánál a munkabér és az adó együttes összegének 100%-át megkapja a foglalkoztató.

A mezőgazdaság és a vendéglátás területén a foglalkoztatás teljes költségének 75%-a támogatott.

Itt legfeljebb napi 8 órát dolgozhatnak a diákok, szintén maximum 2 és fél hónapig. A Nyári Diákmunka Program segítségével az előző évekhez hasonlóan idén is, várhatóan mintegy 4000 diák foglalkoztatása valósulhat meg.

 

Dér Vivien

fotó:internet


#kapcsolódó

Álláshirdetések a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban

Álláshirdetések a Nyíregyházi Szakképzési...

Álláshirdetések a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban

A takarító néniktől is búcsúztak

A takarító néniktől is búcsúztak

A Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium végzős diákjai...