Hazafiasságra nevelnék a diákokat

Hazafiasságra nevelnék a diákokat

Akár már az általános iskolában elkezdődhetne a diákok hazafias nevelése

Magyar Időknek nyilatkozott Simicskó István a hazafias és honvédelmi neveléssel, illetve az ezzel összefüggő beruházásokkal kapcsolatos feladatokért felelős kormánybiztos, volt honvédelmi miniszter többek között az iskolai hazafias nevelésről is.

Gyermekeinket egészséges nemzettudatra kell nevelni, de ehhez tisztában kell lennünk saját nemzeti közösségünk értékeivel – hangsúlyozta Simicskó István kormánybiztos a lapnak.


"Nagyon kevés olyan hely van a világban, ahol konkrét tantárgy a hazafias nevelés vagy a honvédelmi nevelés. Ahol létezik, alapvetően közismereti tantárgyakban, történelemórák keretében, földrajzórán, állampolgári ismeretek és egyéb más tantárgyak között helyezik el ezeket. Ott viszont, ahol a tantervben ezek a szempontok is jelen vannak, meggyőződésem, hogy erősebb és egészségesebb nemzettudatú fiatal emberek hagyják el az iskolákat" - mondta az interjúban a kormánybiztos.


"Ha valóban hosszú távon szeretnénk hazánkat biztonságban tudni, akkor ahhoz a fiatalokat kell megszólítani - folytatta. Hiába van a legjobb tananyag, ha az az értékrend a tényleges nevelés során nem tud megfelelően célt érni" - tette hozzá.


Arra a kérdésre, hogy mikor lehet elkezdeni ezt a fajta nevelést, azt mondta: akár általános iskolában. Simicskó István szerint össze kell rakni egy olyan puzzle-t, amiből kijön egy értelmes, egészséges, hazafias nevelési módszertan. A történelem tantárgyat például kiváló lehetőségnek tartja arra, hogy kiegészítésképpen egy olyan anyagot tegyenek hozzá, amely egyébként tudat alatt, a szívükben erősíti meg a fiatalok hazájuk iránti elkötelezettségét.

eduline.hu

#kapcsolódó

Nyílt nap volt a Bánkiban

Nyílt nap volt a Bánkiban

Nyílt napot tartottak a Nyíregyházi Szakképző Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája...