Külföldi diákokat fogadtak a Városházán

Külföldi diákokat fogadtak a Városházán

Az ÉVISZ 2017-ben nyerte meg az Erasmus+ KA2 mobilitási programot, amelynek keretében olasz, litván, török és makedón diákok érkeztek városunkba. A diákok iskolai partnertalálkozón vesznek részt és többek között egy új mobilapplikáción dolgoznak a helyi tanulókkal közösen.

A munka mellett a külföldi diákoknak lehetőségük lesz arra, hogy megismerkedjenek az ÉVISZ-szel, valamint Nyíregyházával. Hétfőn reggel a Városházán fogadta a diákokat Dr. Ulrich Attila – az alpolgármestere köszöntőbeszédében bemutatta Nyíregyházát is:

Ugye először is a városnak elég élénk és erős külkapcsolatai vannak a városok, testvérvárosok, partnervárosok területén. Ráadásul azok a diákok, akik most jöttek: a német nyelvterületről érkeztek, és nem is elsősorban a kultúrában hanem elsősorban a technológiában érdekeltek. Egy pályázat keretében érkeztek ide Nyíregyházára. Ettől függetlenül mivel külföldiek meg kell, hogy ismerjék a gondolkodásunkat itt Nyíregyháza kultúráját, a városnak a szépségeit, épülését, hogy legyen képük közép európai emberekről egyáltalán. Mert ugye mindenki más más kultúrkörben nő fel és elsősorban a saját hagyományairól a saját életkörülményeiről vannak alkotott határozott képei.


A program keretében a nyíregyházi diákok már voltak Litvániába, de lesz lehetőségük többek között Olaszországba és Törökországba is ellátogatni.


Az egyik ÉVISZ-es tanuló Prokop Ernő Dániel elmondta:

Azért jelentkeztem erre a programra, hogy kamatoztassam az angol tudásomat, és ebben a programban segítek a külföldieknek bemutatni az országunkat és városunkat, és megismerjük a mobil applikáció készítését.


 A program keretében mintegy 20 diák és felkészítő tanáraik érkezett városunkba. A program koordinátora Fabók Judit elmondta:

Jelenleg egy Erasmus+ stratégiai partnerség projektben vagyunk, koordinátorok négy másik országgal Macedóniával, Olaszországgal, Litvániával és Törökországgal működünk együtt. Egy mobil applikáción dolgozunk, illetve azon, hogy a gyerekek, tanulóink hogyan tudják a mobil applikációt alkalmazni az oktatásban.

A program nemcsak a technológiai fejlesztésekről szól, javítja az európai oktatási, szakképzési és ifjúságtámogatási rendszer minőségét is.


Egy litván nemzetiségű középiskolás fiú Lukas Pondinas elmondta:

Nos, én mindig keresek új kihívásokat, és az is érdekes többek között, hogy hogyan kommunikálunk más országból érkezett emberekkel, és többet megtudni a mobil applikációkról.


Szeptember 14-ig maradnak Nyíregyházán a külföldi fiatalok; kulturális programokon, valamint környékbeli és egy budapesti kiránduláson is részt vesznek a következő napokban.


Horváth Kíra

#kapcsolódó

Vidor Extra!

Vidor Extra!

A 2017-es VIDOR Fesztivál legjobb férfi alakításért járó Arlecchino-díját megosztva...

Védik a fiatalokat

Védik a fiatalokat

Májustól péntek éjszakánként újra megerősített szolgálatot lát el a Nyíregyházi...