Múlik a pizza dicsősége Nyíregyházán

2018.11.19.
Nyíregyházán fél év alatt nagyot változott a fogyasztók ízlése.

Egyre kevesebb pizza fogy, és úgy tűnik, leginkább a nők pártoltak el a pizzától a gírosz és a húsételek kedvéért. A NetPincér járt utána, hogyan változtak a város ételrendelési szokásai.

 

Bár még mindig a pizza a legtöbbször rendelt étel Nyíregyházán, fél év alatt nagyot esett a népszerűsége – az ország piacvezető online ételrendelési szolgáltatójának adatai alapján. A NetPincér rendszeresen vizsgálja a magyar fogyasztók ételrendelési szokásait és a friss adatok szerint hiába áll az élen az ételtípusok között a pizza, Nyíregyházán fél év alatt 45-ről 38 százalékra esett vissza az olasz étel az összes étel házhozszállításon belül. Ráadásul ez is csupán a férfi fogyasztóknak köszönhető, ha ugyanis a nőkön múlna, a pizza az összes rendelés harmadát sem tenné ki.

 

Nem változott viszont a város húsimádata, mert dinamikus növekedés után immár háromszor annyi frissensültet indítanak útnak az ételfutárokkal a helyi éttermek, mint az országos átlag, és másfélszer annyit, mint a legutóbbi, tavaszi felmérés idején. A pizzarendelések helyét a húsételek mellett a gírosz veszi át, hiszen Nyíregyházán ez mára a harmadik legnépszerűbb étel, az ország más városaiban megszokottnál kétszer több fogy belőle. A görögös fogáshoz hasonló népszerűségnek örvendenek még a városban a desszertek. Minden tizedik rendelés édességet is tartalmaz.

 

Az elmúlt fél év vesztese a hamburger, az összes házhoz rendelt étel alig 4 százalékát teszi ki, vagyis Nyíregyházán alig feleannyi fogy belőle, mint máshol. Nem túl kedveltek a szárnyasételek, és valamiért a saláták sem annyira kelendőek a szabolcsi megyeszékhelyen, mint más városokban

 

Bár a pizza az elmúlt hónapok nagy vesztese Nyíregyházán, még mindig piacvezető, ezért is érdekes, hogy milyen pizzát szeretnek a város ételt rendelő lakói. Ötből négy pizza paradicsomos feltéttel érkezik. És bár minden pizzán van sajt, a máshol népszerű mozarella itt csak a pizzák tizedén jelenik meg. A legnépszerűbb feltétek a sonka, a kukorica, a bacon és a kolbász. Meglepő, de Nyíregyházán kétszer annyi pizzán jelenik meg a kukorica, mint másutt, és a nőknek köszönhető a hagyma és a bacon népszerűsége.

 

A desszertek a palacsinta vezető helyét semmi sem fenyegeti, hiszen a kiszállított édességek közel háromnegyede valamilyen palacsinta étel. A második helyen a somlói galuska, a harmadikon pedig a tiramisu szerepel, viszont lehetséges, hogy utóbbi helyét átveszi a mákos guba, mert az elmúlt hónapokban komoly népszerűségnövekedésnek örvendhetett ez az étel.

 

Nyíregyházán a hétvége – az ország más városaival ellentétben – továbbra sem az ételrendelések időszaka. A városban inkább szerda és péntek között jellemző, hogy az emberek főzés helyett inkább házhoz szállítást kérnek a helyi éttermektől. Ami ebben változott, hogy a női fogyasztóknak köszönhetően a péntek helyett immár a szerda az ételfutárok számára legtöbb munkával járó nap.