Márton-napi vigasságok, liba szépségversennyel a Sóstói Múzeumfaluban

Márton-napi vigasságok, liba szépségversennyel a Sóstói Múzeumfaluban

Minden évben nagyon népszerű.

November 9-én, szombaton kerül megrendezésre a Sóstói Múzeumfalu idényzáró programja, a Márton-napi vigasság. Tíz órától kezdődik a vendégfogadás, libazsíros kenyérrel és újborral várják a kedves érdeklődőket. 

A népi gasztronómia kedvelői, egyéb finomságok mellett, megkóstolhatják a sült libacombot és libaaprólék-levest, valamint az ínycsiklandó, kemencében sült almát és tököt is, melyek mellé szívmelengető italokat fogyaszthatnak.

A napot számos zenés-táncos program színesíti. A megnyitót követően, a nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményének „Így tedd rá!” tánccsoportjának műsorát láthatja a közönség.

A Dongó Együttes bemutatja a „Libahistória” című verses-zenés mesejátékát, melyben magyar költők – köztük a nyíregyházi Bodnár István verseit és népzenei alapú muzsikát ötvöznek egybe. Ezt követően a faluközpontban álló református templomba várják azokat, akik részt szeretnének venni az istentiszteleten, hálát adva az őszi betakarításért, különösen a szőlőért és a belőle készült újborért.

Az elmúlt években hagyománnyá vált libaszépségverseny délután kezdődik, melynek első helyezettjét a közönségszavazatok alapján hirdetik ki, gazdáját vagy gazdasszonyát pedig értékes nyeremény várja. A hangulatot a Bihari Banda fokozza Márton-napi mulatsággal és táncházzal. 

A nap során a kisebb gyerekek a Mesemorzsolóban ismerkedhetnek a népmesékkel Hajdú Ágota, illetve Olajos Gábor közreműködésével. S amíg a kicsik a mesék világában kalandoznak, a nagyobbak a tiszadobi lakóház duruzsoló kemencéje mellett kipróbálhatják a lúdtollas betűvetést.

Kézműves foglalkozás keretében az ügyes kezű látogatók elkészíthetik saját, festett lámpásaikat, valamint belekóstolhatnak a „libahímelésbe” is.

A rendezvény ideje alatt a fényképész műtermében viseletes fotókat készíttethetnek az érdeklődők, melyet magukkal vihetnek emlékbe.

A programra a 3 év alatti gyermekek belépőjegy nélkül léphetnek be.

A Sóstói Múzeumfalu a Márton keresztnevű kedves látogatókat egy külön kedvezménnyel lepi meg, mivel ők is belépőjegy vásárlása nélkül vehetnek részt a rendezvényen.

#kapcsolódó

EGYEDI KIÁLLÍTÁS A PÁL GYULA TEREMBEN

EGYEDI KIÁLLÍTÁS A PÁL GYULA TEREMBEN

A Váci Mihály Kulturális Központ programajánlója.

Alkossunk együtt! – Gőzerővel!

Alkossunk együtt! – Gőzerővel!

A Múzeumok Őszi Fesztiválja igen kedvelt programja az a kézműves foglalkozás,...