Változik a lomtalanítási rendszer! Ezt kell tudni róla!

Változik a lomtalanítási rendszer! Ezt kell tudni róla!

Új lomtalanítási rendszert vezet be az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

Az eddigiektől eltérően 2 köbméterig térítésmentesen, az egyéni igényekhez igazodva, előre egyeztetett időpontban szállítják majd el a háztartási lomokat.

Megváltozik városunkban a lomtalanítás menetrendje - új rendszert vezet be az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy lomtalanítás alkalmával szeméthegyek maradtak az utcákon, köztereken és a lomok elszállítása után is helyeztek még ki hulladékokat a városlakók. Ezekre a problémákra kerestek megoldást a szakemberek. Ettől az évtől – ahogy már sok más nagyvárosban is – nem lehet a közterületekre lerakni a lomokat; a szolgáltató munkatársai az egyéni igényekhez igazodva, előre egyeztetett időpontban szállítják majd el a kidobásra szánt dolgokat. A lomtalanításra való bejelentkezés időszaka március elsejével indul el – telefonon és online is foglalható időpont.

Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta:

A hulladékgyűjtési naptárak hátulján a lakosságot már tájékoztattuk, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy igénybe vehessék ezt a szolgáltatást. Nevezetesen 4 napot adtunk meg amikorra ő bejelentkezhet, hogy nála végezzük el a lomtalanítást, vigyük el tőle a lomokat. Amikor ezt a bejelentkezést megteszi, a kollégáink visszajelzik az időpontot, hogy igen, ebben az időpontban ott leszünk, a kollégák el fogják hozni a lomokat. Ne tegye ki a közterületre, utca elé, hanem kerítésen belül várjon meg minket és a kollégáknak ’direktben' adja át ezeket a lomokat. Én úgy gondolom, hogy ezzel a megoldással sokkal rendezettebben és könnyebben nyomon követhető lomtalanítást fogunk tudni megvalósítani.

A társasházak esetében sem lesz ez másként – négy szállítási nap közül választhatnak majd a lakóközösségek is, a konkrét dátumot a közös képviselőnek kell bejelentenie, kérelmezni a társaságnál.

Éberhardt Gábor hozzátette:

A közös képviselőnek kell időpontot egyeztetni velünk. Lehetőség szerint nem közterületre, hanem a társasház saját ingatlanjára kerülnek kihelyezésre a lomok, amit a közös képviselőnek vagy a meghatalmazottjának az elszállításig őriznie is kell. Éppen azért, hogy elkerüljük a mások kihúzgáljanak dolgokat, vagy éppen odategyenek még hulladékokat. Addig őriznie kell, nekünk pedig a kollégáink az adott időpontban mennek, mi pedig elszállítják. Olyan esetben, amikor nem rendelkezik a ház saját területtel a társasház, akkor konténert is tudunk adni, 3 óra időtartamra, amit a lakók megtöltenek lommal és mi pedig elhozzuk.

Minden hulladékgyűjtési naptár hátoldalán összegezték, hogy mik azok a lomok, amiket elszállítanak az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai, illetve feltüntették azt, is mely hulladékokat nem viszik el – például építési és bontási, valamint elektronikai hulladékokat. A házhoz érkező lomtalanítás alkalmával egy személynek otthon kell tartózkodnia, mert aláírásával igazolja majd, hogy az elszállítás megtörtént.

Bakai Judit

#kapcsolódó

Ittasan vezette a kukásautót

Ittasan vezette a kukásautót

Tizenhat járműkategóriára vonatkozó eltiltással sújtaná az ügyészség annak...

ELKEZDŐDÖTT AZ INFLUENZA JÁRVÁNY

ELKEZDŐDÖTT AZ INFLUENZA JÁRVÁNY

Átlépte a járványküszöböt az influenzás megbetegedések száma az országban,...