Rendkívüli óvintézkedések mellett tartották meg Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlését

Rendkívüli óvintézkedések mellett tartották meg Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlését

Rendkívüli óvintézkedések mellett tartották meg Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlését

Tekintettel a veszélyhelyzetre, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése rendkívüli óvintézkedések mellett ülésezett csütörtökön. A sajtó munkatársainak a személyes jelenlét helyett ezúttal kizárólag a Nyíregyházi Televízió élő adásán keresztül volt lehetőségük figyelemmel kísérni az eseményeket és a felszólalásokat. Ami a napirendeket illeti: beszámolót hallgattak meg a képviselők Nyíregyháza közbiztonságának helyzetéről, valamint tájékoztatót a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2019. évi tevékenységéről, továbbá módosították a köztisztaság fenntartásáról szóló önkormányzati rendeletet is.

A két közgyűlés között történtekről szóló tájékoztató is rendhagyó volt. A képviselők előzetesen anyagot kaptak a pandémiás veszélyhelyzettel kapcsolatos polgármesteri intézkedésekről, az operatív munkacsoport javaslatairól.

Biztosítják az étkezést

Dr. Kovács Ferenc kiemelte a rengeteg közül, hogy az óvodák, bölcsődék szünetelnek, ügyeletet tartanak. Tegnapelőtt az óvodákban 46 gyerek volt, a bölcsődékben pedig 18. A város biztosítja 974 hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek étkezését, illetve az ügyeletet igénybe vevőknek, s a karanténban lévőknek is.

Jelenleg 41-en vannak karanténban

– Tájékoztatom a Tisztelt Közgyűlést, hogy a hatósági házi karanténban jelenleg 41 fő van, 44 főnek lejárt a karantén, ők tulajdonképpen a mestervacsora résztvevői voltak. Azt gondolom, hogy Nyíregyházán az emberek fegyelmezetten betartják azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek az a célja, hogy a járvány terjedését lelassítsuk – tájékoztatott a polgármester.

Út- és csapadékvizes fejlesztések

A polgármester arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy megindult a Család utca – Belső körút kereszteződősében a körforgalom előkészítése. Folyik továbbá a Csemete utcában a csapadékvíz-elvezetésre vonatkozó városi program záró részének megvalósítása, amire 1 milliárd 36 millió forintot nyert a város, és szeretnék ezt a nyár végére elvégezni.

Sporttámogatások és online mozgás

A Szociális-, Egészségügyi- és Sportbizottság az elmúlt időszakban 128 beérkezett pályázatot támogatott, 64,6 millió forint összegben. A Mozdulj Nyíregyháza facebook oldalán pedig e különleges helyzetben élőben jelentkeznek be az oktatók, csak szerdán 6000-en követték az oldalt.

Tisztítószerek és vitamin

Szerdán Jászai Menyhért alpolgármester 400 tisztítószercsomagot adott át a családgondozóknak, a fertőtlenítők a szegregált területekre kerülnek a Közösen a kiútért projekt keretében. A polgármester ugyancsak szerdán C-vitamin adományt vitt a Szociális Gondozási Központba, amihez így 418 idős ember jut hozzá, 7 bentlakásos otthonban.

Polgármesteri köszönet

Dr. Kovács Ferenc köszönetet is mondott mindazok munkájáért, akik azon dolgoznak, hogy a koronavírus terjedését lelassítsák, valamint a gyógyszer- és élelmiszerellátásban segítőknek, továbbá a cégeknek, szervezeteknek, az operatív munkacsoportnak, és az ellenzéknek is az együttműködésért.

Frakcióvezetői hozzászólások

Az ellenzéki képviselők nevében felszólaló Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője is megköszönte a felelősségteljes és áldozatos munkát a város egészének ebben a rendkívüli helyzetben. Dr. Adorján Gusztáv kettős minőségében szólt. Először, mint a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője köszönte meg a városvezetés, az ellenzék és a városlakók hozzáállását ebben a válsághelyzetben. Majd, mint a kórház főigazgatója adott tájékoztatást, s megköszönte mindenki türelmét. (Részletek a videóban!)

A következő napirendek tárgyalásánál figyelembe vették az előzetes megállapodást, így a fajsúlyosabb témáknál is csak a frakcióvezetők foglalták össze pártjaik véleményét, s végül tartották az előzetesen tervezett, összesen egy órás időtartamot.

A szakmai vezetés is elégedett volt a kapitánysággal

Beszámolót hallgattak meg a képviselők Nyíregyháza közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében 2019. évben tett intézkedésekről. Eszerint a Nyíregyházi Rendőrkapitányság a 2019. évre kitűzött szakmai feladatait végrehajtotta, a megyeszékhely közrendjét, közbiztonságát stabilan biztosította, tovább szilárdította. A lakosság szubjektív biztonságérzetének folyamatos, magas szintű garantálása továbbra is kiemelt céljuk volt. A nyíregyházi az egyik legnagyobb „vidéki” kapitányság. Szakmai tevékenységüket jól jellemzi, hogy a szervezeti teljesítményértékelő rendszerükben önértékelésüket a főkapitányság még pozitívabbra módosította, mely egyértelműen jelzi, hogy a szakmai vezetés elégedett volt a 2019. évben elvégzett munkájukkal.

Csökkent a regisztrált bűncselekmények száma

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság – mint nyomozóhatóság – által folytatott bűntető eljárások számában a regisztrált bűncselekmények alapján 2019. évben további, 15,9%-os csökkenés figyelhető meg. Az elkövetés földrajzi helye szerint regisztrált bűncselekményszám alapján a kapitányság illetékességi területén 12,1%-os csökkenést regisztráltak. Nyíregyházán ez hasonló tendenciájú volt, az esetszám 2109-ről 1754-re redukálódott (16,9 %). A bűncselekményszám csökkenése mellett a nyomozás eredményessége ugyan 1,4 százalékponttal visszaesett, de ezzel a 68.4%-os eredménnyel is már hetedik éve tudják tartani a stabil, 50 % feletti szintet, és ez országos átlag feletti.

Nőtt a felderítési mutató

Ugyanakkor az ismeretlen tettesek ellen indított ügyekben a felderítési mutató szinte pontosan ugyanannyival nőtt, s 42,1%-ra emelkedett. Figyelemmel arra, hogy csökkenő bűncselekményszám mellett gyakorlatilag ugyanolyan eredményesen dolgoztak, megállapítható, hogy a kapitányság fertőzöttsége nem változott kedvezőtlen irányba, az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény közül a 100.000 lakosra számított bűnügyi fertőzöttség 1411-ről 1247,4-re csökkent – derült ki a beszámolóból.

952 tűzeset és 904 műszaki mentés

Tájékoztatót hallgattak meg a képviselők a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség elmúlt évi tevékenységéről, és beszámolót a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tavalyi tűzvédelmi tevékenységéről. 2019-ben a kirendeltség illetékességi területén a beavatkozó egységekhez összesen 1856 jelzés érkezett: 952 tűzeset és 904 műszaki mentés, melyből 1275 esetben kellett beavatkoznia az egységeknek, 117 esetben kiemelt riasztási fokozattal. A tűzesetek között 29 esetben kéménytűzhöz, míg 39 esetben szén-monoxid szivárgáshoz történt riasztás. A téves jelzések vonatkozásában növekvő a tendencia, mivel egyre több a beépített automatikus tűzjelző berendezés, a 378-ból 173 esetben ezek jeleztek be.

Nőtt a szabadtéri tűzesetek száma

A tűzoltóság vonulásai több mint felében Nyíregyháza közigazgatási területén végzi a beavatkozást. A tűzesetek száma nőtt az előző évhez képest, kiemelten a szabadtériek. Míg 2018-ban 124 tűzeset történt az erdő- és vegetációs területeken, addig ez a szám 2019 évben 223-ra emelkedett. A műszaki mentések száma is nőtt az egy évvel korábbiakhoz képest, a viharos időjárás okozta károk, illetve a közúti balesetek okozták a legtöbb beavatkozást.

A képviselők ezt a napirendet is egyhangúlag szavazták meg, miután mindkét esetben mindkét frakció vezetője köszönetet mondott a rendőrségnek, illetve a katasztrófavédelemnek, a tűzoltóságnak a munkájukért.

Tilos az avar és kerti hulladék égetése

A képviselők elfogadták Nyíregyháza város belterületén az avar és kerti hulladék égetésének tiltását. A kerti hulladék égetésének tiltása nem egyedi a nem megfelelő levegőminőséggel rendelkező hazai nagyvárosok esetében. Ilyen tilalom van érvényben többek között Debrecenben, Egerben, Pécsen, Kaposváron és Tatabányán is. Jelenleg városunkban az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által biztosított a zöldhulladék elszállítás, valamint az ingatlanhasználó a kerti hulladékot hulladékudvarban elhelyezheti. Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel történt egyeztetés eredményeként a hulladékudvarokon kívül, a hulladéklerakó telepen külön szolgáltatási díj megfizetése nélkül helyezhető el a tavaszi és őszi időszakban keletkezett kerti hulladék.

Közös pályázat Ungvárral

Az önkormányzat egy pályázatot nyújtott be februárban, amelynek tematikus célja a helyi kultúra népszerűsítése és a történelmi örökség megőrzése, konkrét tárgya pedig Nyíregyháza és Ungvár kulturális attrakcióinak kölcsönös bemutatása, a turizmus fellendítése. A képviselők elfogadták a programot, melynek Nyíregyházára eső költségvetése közel 179 ezer euró, amiből mindössze 9 ezer az önerő.

Keretszerződés

A képviselők elfogadták az Önkormányzat és a NYÍRVV Nonprofit Kft. között kötött közszolgáltatási keretszerződés meghosszabbítását, mely a korábbihoz képest lényegi változást nem tartalmaz.

Fejlesztene a Sematic

A képviselők megszavazták Nyíregyháza közigazgatási területén több helyszín kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról szóló előterjesztést, valamint hozzájárultak egy ingatlan belterületbe vonásához. Utóbbit azért, mely városunk egyik jelentős foglalkoztatója, a Sematic Hungária Kft. lift technológiához kapcsolódó alkatrészek készítését végző gyártócsarnok bővítését tervezi.

Támogatjuk a kárpátaljaiakat

A képviselők arra is bólintottak, hogy Nyíregyháza – a Megyei Jogú Városok Szövetségének a 2020. és 2021. évre tett felhívásához csatlakozva – évi 2,5 millió forinttal támogassa az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, megsegítve ezzel a hátrányos helyzetű kárpátaljai magyar közösséget, ezzel egyben megerősítve a szolidaritást feléjük.


Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Közmeghallgatást tartanak a Városházán

Közmeghallgatást tartanak a Városházán

KÖZMEGHALLGATÁST TARTANAK A VÁROSHÁZA KRÚDY TERMÉBEN JÚNIUS 21-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN

Ünnepi pillanatok Nyíregyházán - Fotógaléria

Ünnepi pillanatok Nyíregyházán - Fotógaléria

Számos helyszínen várta közös ünneplés a nyíregyháziakat szombaton. Összefoglaló...