A kórháztól kérdeztünk! - Látogatási tilalom, szakrendelések, apás szülés

A kórháztól kérdeztünk! - Látogatási tilalom, szakrendelések, apás szülés

10 és 18 óra között lehet csomagot leadni

Országszerte emelkednek az új koronavírusos esetszámok, ezért teljes látogatási tilalmat rendelt el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház vezetősége. Az intézkedés a megye valamennyi tagkórházát érinti, mely szeptember elsejétől lépett életbe. A járó- és fekvőbeteg osztályok működése zavartalan, a betegeket a megszokott rendben várják a nyíregyházi kórházban is (tehát egyelőre nincs szó a tavaszi pandémiás időszakban elrendelt korlátozásokról, minden a megszokott mederben folyik). Összeszedtük olvasóink kérdéseit, amelyekre Vitkai Éva sajtófőnöktől kaptunk válaszokat.

10 és 18 óra között lehet csomagot leadni

– Látogatási tilalom van érvényben a Jósa András Oktatókórházban. Mi a csomagküldés menete?

– A hozzátartozók a portaszolgálat segítségével juttathatnak el csomagokat a fekvőbeteg osztályokra. A csomagokat a beteg adataival ellátva (név, osztály, kórterem), illetve a feladó elérhetőségét megadva, a kórház főbejárati portáján lehet leadni, 10–18 óra között.

Látogatás, csak kivételes esetben

– Milyen esetben van kivétel, mikor lehet meglátogatni mégis a beteget?

– Kivételt jelent a haldokló, súlyos állapotú betegek látogatása. Ezekben a különösen méltányolandó esetekben kizárólag az adott osztály osztályvezető főorvosánál lehet kérvényezni a látogatási engedélyt.

Engedélyezett az apás szülés

– Mennyiben befolyásolja az apás szülést a látogatási tilalom? Találkozhat az apa a babával?

– Az édesapa találkozhat az újszülöttel, de ez az idő most lerövidül. Az apás szülések is engedélyezettek, de arra kérjük a kispapákat, hogy csak egészségesen vegyenek részt a szülésen, ha környezetükben gyanús esettel találkoztak, akkor is kockázatos lehet az együtt szülés. A papás szülések előtt egy kérdőívet kell kitöltenie az édesapának, a kockázat minimalizálásának érdekében. A szigorítás a kismama és a születendő gyermek érdekében történik.

A vérvételi váróban 15 ember tartózkodhat

– Esetenként a vérvételnél sorok állnak az SZTK épületében. Mi ennek az oka, hányan tartózkodhatnak egyszerre a vérvételi helyiségben?

– A vérvételi váróban egyszerre 15 ember tartózkodhat, ezt kollégánk felügyeli és irányítja. A várakozás során igyekszünk betartatni a 1,5 méteres távolságot. Ebben a biztonsági szolgálat munkatársai is segítségünkre vannak. Bizonyos speciális esetekben a vérvételt szakmai, illetve szervezési szabályok miatt soron kívül kell végezni.

A pultig kísérhető a beteg

– A Sürgősségi Betegellátó Centrumban a hozzátartozó meddig kísérheti be a beteget? Ott maradhat vele?

– A hozzátartozó a betegfelvételi pultig kísérheti be a beteget, de nem maradhat, várakozhat az előtérben. A sürgősségi diszpécsernél, telefonon keresztül lehet érdeklődni a hozzátartozó állapotáról. Ha a beteg állapotában változás történik, illetve ha a beteg kéri, a diszpécser veszi fel a kapcsolatot a hozzátartozóval, akinek ezért minden esetben szükséges megadnia az elérhetőségét.

Szerkesztőségünk kérdésére dr. Adorján Gusztáv, a kórház főigazgatója megerősítette, a döntés (látogatási tilalom) nem egyedi, hanem a megbetegedések számának tendenciája alapján, több más nagyváros és jelentős kórház vezetésével szinkronban hozták meg, a betegellátás zavartalansága érdekében. Mint fogalmazott, ez inkább megelőző, preventív jellegű lépés, amely a kórház korábbi gyakorlatából jól ismert, hiszen az influenzajárványok idején hasonló intézkedéseket hoznak.

Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Újabb magyar nőnél diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést

Újabb magyar nőnél diagnosztizáltak...

Újabb magyar nőnél diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést

Az első csatát megnyertük a vírussal szemben

Az első csatát megnyertük a vírussal...

Az első csatát megnyertük a vírussal szemben