VÉDD MEG MAGAD TE IS!

VÉDD MEG MAGAD TE IS!

Németh Szabolcs (27) a Magyar JKA Karate Szövetség 2. DAN fokozatával rendelkező edző már húsz éve hódol szenvedélyének, a karaténak – melyet újragondolva mindenki számára elérhetővé tett. Ha eddig úgy gondoltad, nincs benned elég spiritusz egy komoly harcművészeti oktatáshoz, ám mégis érdekelt ez a mozgáskultúra, és egy kis önbizalomra vágysz, Neked találták ki Szabi önvédelmi edzéseit Nyíregyházán!

– Ezt az önvédelmi oktatást kifejezetten a laikusabb közönség számára gondoltam újra, hiszen a karate mozgáskultúrája nagyon összetett. Ha ezt mindenki számára szeretném közvetíteni, le kell redukálni. Itt valóban azokat a gyakorlatokat, mozdulatokat próbáltam összeszedni, melyek hatásosak lehetnek egy hétköznapi, nem harcművészettel foglalkozó ember számára is – árulta el beszélgetésünk elején a Nyíregyházi Egyetemen karateedzői képesítést szerzett és kiváló országos eredményekkel rendelkező harcművész.

 

ÖSSZETETT MOZGÁSKULTÚRA

 

– Milyen mozgáselemek szerepelnek az önvédelmi oktatás programjában?

– Magát a karate mozgásanyagát három blokkra lehet lebontani. Ezek a kihon (japánul az alapiskolai elemek), a kata (formagyakorlatok) illetve maga a kumite (küzdelem). Ezt a három blokkot átadva próbálom összetettebbé és komplexebbé varázsolni az edzéseket, hogy minden életkorban hasznosak és élvezetesek legyenek.

 

 

– Mi a célod azzal, hogy közelebb hoztad a harcművészetektől távol állókhoz az önvédelmet?

– Legfőbb célom az, hogy a tanítványaim saját magukat, valamint akár környezetünket is meg tudják védeni veszélyhelyzetben. Úgy gondolom, hogy a mai világban ez nélkülözhetetlen. Talán a szülők is könnyebben engedik el gyermekeiket, ha látják, hogy magabiztosabbak, s ha úgy hozza a helyzet, meg tudják védeni magukat.

 

ÉREZHETŐ A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ HATÁS

 

– Milyen korosztály számára ajánlod ezeket az órákat?

– Már nagyon régen részt veszek ebben az önvédelmi oktatásban, és úgy gondolom, nincs korhatár. Van három és fél éves kis bajnokunk is, és hatvan felettiek szintén. Aki úgy érzi, bele tud ebbe kezdeni, és szeretné elsajátítani, jöjjön, szeretettel várjuk!

 

– Rengeteg fiatal tanítványod van. Mit gondolsz, miért hasznos ez a diákság számára?

– Sokkal magabiztosabbá teszi a fiatalokat, nagyobb lesz az önbizalmuk. Úgy gondolom, hogy ha ezt a mozgásformát gyakorolják, olyan személyiségfejlődésen mennek át, amelyek a mindennapokra is kihatással vannak. A hétköznapok problémái már-már eltörpülnek, higgadtabbá válnak a srácok.

 

LÁNYOK FIGYELEM!

 

– A fiatal lányoknak talán nagyobb szükségük lenne az önvédelmi oktatásra, mégis bátortalanabbak, nem jelentkeznek ilyen típusú képzésekre. Mit gondolsz, ez miért lehet?

– Ezt én is érzékelem, valóban elsősorban fiúk járnak az önvédelmi edzésekre, de manapság egyre több lány is jelentkezik hozzánk. A nehézség abból szokott fakadni, hogy az edzéseken a lányoknak ugyanúgy fiúk ellen is kell úgymond harcolniuk, hiszen ezek a szituációk előfordulhatnak a való életben is, és fontos, hogy felkészüljenek rá.

 

 

– Milyen rendszerességgel ajánlod ezeket az alkalmakat?

– Mindenféleképpen heti rendszerességgel kell gyakorolni ezt a mozgásformát, így lesz igazán értelme. Érdemes, hogy folyamatában részt vegyünk az alkalmakon, megszakítás nélkül csináljuk, hiszen ez az, ami a fejlődést elősegíti.

 

– Önvédelmi oktatóként mit gondolsz, melyek azok a felületek a testen, melyeket egy esetleges támadáskor eltalálva leszerelhetjük ellenfelünket?

– Ezek a halánték, orr, tarkó és az agyékrész területei.

 


Farkas Fanni

Fotók: Kohut Árpád

#kapcsolódó

ÚJABB VERS ZRÍNYIS TEHETSÉGÜNKTŐL

ÚJABB VERS ZRÍNYIS TEHETSÉGÜNKTŐL

A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium írói vénával megáldott diákja...