JÉGVARÁZS A BOTANIKUS KERTBEN

JÉGVARÁZS A BOTANIKUS KERTBEN

Az igazi tél megérkezett a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjébe is. Hófedte fák, jégbe zárt ágak, csend és nyugalom vár itt rátok, a növényházak pedig egzotikus, mediterrán vidékekre repítenek!

Nyíregyháza egyik legszebb parkja minden évben lenyűgöző, ilyenkor télen azonban még különlegesebb világban találhatjátok magatokat, ha ellátogattok ide.  A bejárat mögött a perzsa varázsfa fogadja az érdeklődőket, melynek levelei helyét átvették a hópelyhek. Ha szerencsések vagyunk és elég korán érkezünk, a növényházak előtti ösvényen mi hagyhatjuk az első lábnyomokat. A nyírfaerdőn túl, az óriások ligetében is minden fehérben úszik, az óriás hegyi mamutfenyők ágai pedig ki sem látszanak a tél leple alól.

 

 

A fenyők mögötti tavat is jégtakaró borítja, a mellette tornyosuló mocsári ciprusok csendjét pedig csak a jégmadarak csicsergése töri meg. A kert dolgozói ilyenkor is gondolnak szárnyas barátainkra, a madáretetőben mindig vár rájuk eleség. Megéri elkalandozni a rózsakertbe, visszafordulva pedig a luc-, jegenye-, és vörösfenyők sétányán útba ejteni a dinoszauruszok korát idéző hóba borult páfrányfenyőt.

 

 

A Japánkert ígéri a legnagyobb meglepetést – legalábbis a szerencsések számára – hiszen a kanadai júdásfa mellett elhelyezkedő pagodában olykor egy pávapár rejtőzik. A gyönyörű pár néhány éve lett a botanikus kert lakója, és azóta jó pár látogatót örvendeztettek, vagy épp rémisztettek meg felbukkanásukkal.

 

 

A pálma-, és kaktuszház, valamint a trópusi haszonnövényház igazi felüdülés lehet a hűvös után, a mediterrán vidékeket idéző atmoszférában egy egzotikus utazáson érezheti magát az ember. A számos különleges növény mellett pedig megcsodálhatjuk a már szinte beérett banánfát is.

 

Ha tehetitek, mindenképp látogassatok el a parkba, de addig is gyönyörködjetek galériánkban!


Farkas Fanni

Fotók, légifelvételek: Kohut Árpád

#kapcsolódó

A cél a munkahelyek megtartása és újak teremtése

A cél a munkahelyek megtartása és újak...

A cél a munkahelyek megtartása és újak teremtése

Több utas elájult a Ryanair Budapest–Edinburgh járatán

Több utas elájult a Ryanair Budapest–Edinburgh...

Több utas elájult a Ryanair Budapest–Edinburgh járatán