MAGYAR DINNYE AZ ÁRUSOKNÁL

MAGYAR DINNYE AZ ÁRUSOKNÁL

A külföldi és a békési dinnye után hamarosan a mézédes szabolcsi gyümölcs is kapható lesz az árusoknál. Az eddigi időjárás kedvezett a dinnyének, így a gazdák várakozással tekintenek az idei szezon elé.

80 SZÁZALÉKBAN MEGÉRETT

 

Doboveczki István őstermelő másfél hektáron nevel dinnyét. A nagycserkeszi gazda családja több generációra visszamenőleg foglakozik a gyümölcs termesztésével. A Nyíregyházához közeli településen nagy hagyománya van a görögdinnyének, nyaranta a békési dinnye mellett a piac jelentős részén, valamint külföldön is kapható a szabolcsi gyümölcs. A szakemberek szerint az eddigi kelet-magyarországi időjárás kedvezett a dinnyének, hiszen a palánták májusi kiültetését követően megfelelő időben volt kellő csapadék és napsütés is. Így jelenleg nyolcvan százalékban megérett a cserkeszi görögdinnye, ami által a  korábbi évekhez viszonyítva hamarabb árusíthatják majd a termelők. Eddig minden feltétel adott volt ahhoz, hogy jó legyen a termés.

 

JÓ TERMÉSRE SZÁMÍTANAK

 

Doboveczki István őstermelő elmondta, eddig ideálisak voltak a körülmények, hiszen sok csapadék és napsütés volt. Hozzátette ugyan, hogy volt egy pici jégverés is, ám ez igazán nagy kárt nem okozott, így elég jó termésre számítanak a gazdák az idén.

 

MÉG EGY HÉT

 

Az őstermelő szerint idén nem az időjárás, hanem a vadon élő állatok okoztak némi problémát a termésben. A nyulak megrágták, a varjak pedig kicsipkedték, csőrükkel lyukat vájtak a dinnyébe, amit ezután a termelők már nem tudnak értékesíteni.

A meteorológusok erőteljes felmelegedést jeleztek erre a hétre, így a jövő héttől már kapható lesz az utak mentén és az áruházakban is a szabolcsi dinnye.


ME.

(Fotó: Internet)

#kapcsolódó

Nyílt tanítási nap a Művészeti Szakgimnáziumban: ,,Rögös út vezet a csillagokig"

Nyílt tanítási nap a Művészeti Szakgimnáziumban:...

Ebben a tanévben is várja az érdeklődőket a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium....

A Nyíregyházi Cantemus Kórus közleménye

A Nyíregyházi Cantemus Kórus közleménye

A Nyíregyházi Cantemus Kórus közleménye