TÍZ ÚJABB KONDIPARK ÉPÜL HAMAROSAN NYÍREGYHÁZÁN

TÍZ ÚJABB KONDIPARK ÉPÜL HAMAROSAN NYÍREGYHÁZÁN

A nyíregyházi sportállamtitkár rendkívül fontosnak tartja a gyermekek és családok sportolását. (Megjelent a Nyíregyházi Napló február 16-ai számában.)

Jégpálya, 50 méteres fedett verseny- és tanuszoda – ez csak kettő a közeljövőben Nyíregyházán megvalósuló sportcélú, infrastrukturális fejlesztésekből. A Modern Városok Program keretében pedig Atlétikai Centrum épül – az erről is szóló, Kósa Lajos miniszteri látogatását követő sajtótájékoztató után adott szerkesztőségünknek exkluzív interjút dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára.

A Modern Városok Program óriási lehetőség Nyíregyházának, ahogy Kósa Lajos miniszter úr is mondta, hiszen összességében közel 90 milliárd forint érkezik a program keretében városunkba. A mozgásgazdag életmód népszerűsítése jegyében ebből jut a sportra is.

– emelte ki a korábbi olimpikon sportállamtitkár.

A Tiszavasvári úton megépülő Atlétikai Centrumra például óriási szükség van. A komplexum fedett részében nemcsak sikeres atlétáink találnak majd méltó otthonra, hanem a vívás, a judo és a tollaslabda sportágak képviselői is. A szabadtéri rész pedig a futás szerelmeseinek teremt majd színvonalas sportolási lehetőséget.

– Minden beruházásnál gondolnak a városlakókra?

– Természetesen igen. A kormányzat számára azonban kiemelten fontos, hogy minden gyermek sportoljon. Egy korábbi felmérés szerint a magyar gyermekeknek csak 15 százaléka mozgott aktívan, rendszeresen. Ezért is vezette be a kormányzat 2012-ben a mindennapos testnevelést, amelynek keretében idén már több mint 1,2 millió általános és középiskolás diák mozog mindennap. Mi, a férjemmel három gyermeket nevelünk és nálunk családi cél, hogy a gyerekeink 6–18 éves koruk között naponta mozogjanak, amibe mi is igyekszünk bekapcsolódni. Saját tapasztalatból tudom, hogy ez a későbbi életükre is pozitív hatással lesz. Ráadásul, ha a kisebbek sportolnak, a szülők, a felnőttek is nagyobb valószínűséggel fordulnak majd a mozgás felé. A nemsokára jelentős kormányzati beruházásból megújuló, arénává váló stadion körüli profi rekortánpálya is a szabadidősportot szolgálja majd. E területen egyébként is rengeteg fejlesztés történt az elmúlt években, országosan és helyi szinten egyaránt. Édesapám nagyon jó példa, hiszen a mai napig rendszeresen rúgja a labdát az öregfiúkkal a népszerű kispályás bajnokságban. A stadion is a családoknak és az egész városnak épül, ugyanakkor azt is látni kell, hogy az országban leigazolt sportolók több mint fele focista. A labdarúgás továbbra is a legnépszerűbb sportág hazánkban és Nyíregyházán is nagyon közkedvelt.


– Mi a következő fejlesztés?

– Küszöbön áll a jégpálya átadása. Március elején birtokba vehetik a nyíregyháziak, azok is, akik csak korizni szeretnének, és azok is, akik versenyezni, köztük a jégkorongozók. Ez a létesítmény TAO-s támogatásból épül, a kormányzat pedig hozzátette az önerőt, hogy ezzel is tehermentesítse a várost. Egy sok évtizedes álom valósul most meg! Emlékszem, gyermekkoromban még téglajegyeket kellett venni a családoknak, hogy majdan korcsolyázhassanak... A belvárosi verseny- és tanuszoda alapkövét is hamarosan elhelyezzük, ahol az önerőt szintén átvállalta az állam. Egy év múlva pedig már használhatják a nyíregyházi lakosok, az iskolások, a sportolók, az úszók és a számban egyre gyarapodó vízilabdázók. Ez a hiánypótló beruházás egyben szolgálja majd a „Minden gyerek tanuljon meg úszni” kormányzati célkitűzés megvalósulását és a szabadidősport népszerűsítését is. Nemrég Sóstón jártam egy diákolimpiai döntőn és a sátras ötvenes medencénél nosztalgikus hangulat fogott el: annak idején én is így készültem a versenyekre, világbajnokságra, olimpiára... Az új belvárosi uszodában már sokkal jobbak, modernebbek lesznek a körülmények.

– Folyamatosan a sport közvetett és közvetlen pozitív hatásait hangsúlyozza. Hol érhetőek ezek tetten?

– Sportolóként, egészségügyi szakjogászként, végzett edzőként és anyaként is szívesen vagyok ennek szószólója. Hiszem, hogy a sportnak nemcsak az  egyének egészségére, de a teljes egészségügyre,  az ifjúságügyre, az oktatásra, a családügyre és a szociális szférára, valamint a gazdaságra is kedvező  hatásai vannak, amely mérhető is. Néhány napja a város védőnőivel találkoztam, és ott volt köztük a nagylányomé is. Azt tapasztaltam, ők pontosan tudják, mekkora szerepe van a megelőzésben a sportnak, hiszen kevéssé ismert tény, hogy évente 750 milliárd forintot költünk gyógyszerekre, ami elképesztően magas  szám. Ki kell használnunk a sport egészségmegőrző funkcióit, ezért építünk létesítményeket és támogatunk sportprogramokat. A tornatermek felújításának-építésének stratégiája is ezt a célt szolgálja és szintén érinti városunkat. Jó példa a jelentős kormányzati támogatással nemrégiben újjávarázsolt Continental Aréna is, amely a sport mellett kulturális-szabadidős tevékenységek, fantasztikus események fellegvára is lett. Emellett több mint 100 sportos világeseményt szervezünk Magyarországon, s igyekszünk majd Nyíregyházára is hozni ezekből, hiszen a feltételek itt is egyre inkább adottak.

– Például röplabdában?

– Igen, akár a röplabdában is. Nagyon büszke vagyok arra, hogy újra komoly csapatunk van, mely magas célokért küzd. S arra is, hogy tavaly sikerült beemelni  a sportágat a látvány-csapatsportágak, tehát a TAO-támogatott sportágak körébe, ami persze a szakág eredményeinek is nagyban köszönhető. De legalább ennyire fontos a szabadidősport, amit itthon nem kell annyira hangoztatni, hiszen Nyíregyházának sportszerető vezetése van. Számos város előtt járunk a példaértékű „Mozdulj Nyíregyháza!”, önkormányzati, ingyenes tömegsport-programmal, és az is jelzésértékű, hogy már 18, sokak által használt szabadtéri kondipark létesült nálunk. Mivel sokan kérdezték tőlem, mikor lesz az ő lakókörnyezetükben is ilyen létesítmény, ezúton szeretném bejelenteni, hogy a közeli jövőben még 10 újabb, a sérülés veszélye nélkül, kicsik és nagyok által egyaránt használható kondipark létesül városszerte. Akik pedig kedvelik az együtt mozgást, az aktív kikapcsolódást, szeretettel invitálom őket a Fittvasárnap  rendezvényeire, ahol első alkalommal február végén Rubint Réka mozgat meg mindenkit az Arénában, és ad tanácsokat az egészséges életmódhoz.

 

Tarczy Gyula

Fotó: Szarka Lajos


#kapcsolódó

Tudtad-e?

Tudtad-e?

Tudtad-e?

Kitüntették Nyíregyháza polgármesterét

Kitüntették Nyíregyháza polgármesterét

Gratulálunk! Részletekért kattints ide!