Megvan a sóstói hotel üzemeltetője

Megvan a sóstói hotel üzemeltetője

Előnyös és eredményes közbeszerzés az új nyíregyházi hotel üzemeltetésére

Nyíregyháza MJVÖ és Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. tulajdonosoknak kedvező feltételekkel sikerült üzemeltetésbe adni a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn épülő 122 szobás Hotel Sóstó Resort Spa & Conference **** szállodát.

Mint az korábbról ismeretes, Nyíregyháza MJV. Önkormányzata a Modern Városok Program keretében 3.1 milliárd forint támogatást kapott a Magyar Kormánytól a szálloda megépítésére, amelyhez társberuházóként csatlakozott a Sóstó - Gyógyfürdők Zrt. 900 millió Ft összeggel, melyet a Társaság piaci bankhitelből finanszíroz.



Az építkezés 2017-ben kezdődött, és előreláthatólag 2018. negyedik negyedévében fejeződik be, így a szálloda teljesen felszerelve az év végén nyitja meg kapuit a nagyközönség számára. A szálloda magas folyosós, zárt rendszerű gyalogúttal közvetlenül kapcsolódik az AQUARIUS Élmény- és Parkfürdőhöz, illetve annak 2015-ben megnyílt balneoterápiás szolgáltatást nyújtó gyógyászati részlegéhez. Ez a feltétel alkalmassá teszi nemzetközi szinten is a gyógyturisztikai vendégkör részére magas színvonalú szolgáltatásnyújtásra.


Egy 122 szobás hotel gazdaságos üzemeltetése nem kis feladat, igen komoly szállodaszakmai tapasztalatokat, széleskörű piaci ismereteket- és már meglévő vendégkört igényel. Ez indokolta, hogy 2017 évben a hotel üzemeltetésére közbeszerzési eljárás került kiírásra. A közbeszerzés során a Tulajdonosok célként fogalmazták meg - többek között -, hogy a leendő üzemeltető kialakult bel-, és külföldi kapcsolatrendszerrel, valamint a gyógyturizmus területén komoly tapasztalatokkal rendelkező, tőkeerős és több, hasonló kapacitású és színvonalú szállodát is üzemeltető, tapasztalt turisztikai szolgáltató legyen, mely képes a stabil és hosszú távú üzemeltetés feltételeinek biztosítására.


Mindezekre tekintettel az üzemeltető már az első perctől kezdve képes a hotelt a Tulajdonosok elvárásainak megfelelően vendégekkel megtölteni, és azt gazdaságosan üzemeltetni olyan koncessziós feltételek mellett is, melyek a Tulajdonosok részére garantálják a beruházás megtérülését.




A közbeszerzési hirdetményre három pályázó jelezte érdeklődését, közülük végül egy, a Hunguest Hotels Zrt. nyújtott be jelentkezést, majd érvényes pályázatot. A pályázó a kiírási minimum feltételeinél jobb ajánlatot téve nyerte el a koncessziós üzemeltetés jogát, a koncessziós szerződést így 10 év határozott időre, 5 év opciós meghosszabbítási lehetőséggel kötötte meg a Tulajdonosokkal.


A Hunguest Hotels Zrt. a szerződés 10 éve alatt nettó 1.2 milliárd forint összegű fix koncessziós díjat fizet Nyíregyháza MJV. Önkormányzata, és a Sóstó - Gyógyfürdők Zrt. részére havi részletekben, és ezen túl 30 %-os részesedést (mozgó koncessziós díj) fizet évente a szálloda üzemeltetéséből származó bevétel (korrigált EBITDA) meghatározott részéből.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a felek a hotel üzemi eredményének 60 millió Ft fölötti részén osztoznak.



Mindemellett a Hunguest Hotels Zrt. köteles növekvő mértékben, árbevételének 4 %-áig elkülönített számlán fejlesztési alapot képezni, és ezen összeget a hotel eszközállományának felújítására, pótlására felhasználni, illetőleg a szerződés lejártakor a fel nem használt összeget a Tulajdonosoknak átadni.


Az eredetileg átvett és az Üzemeltető által pótolt eszközök tulajdonjoga a szerződés megszűntekor szintén a Tulajdonosokhoz kerül vissza. A karbantartási, belső felújítási költségek a Hunguest Hotels Zrt-t, az épület szerkezetét érintő felújítási költségek a Tulajdonosokat terhelik.



A hotel üzemeltetéséből az Önkormányzat mindezeken túlmenően évi, mintegy 10 millió Ft idegenforgalmi adóbevételt várhat, de a megélénkülő turistaforgalom jótékony hatással lesz Nyíregyháza más turisztikai attrakcióinak látogatottságára is (pl. Sóstó Zoo). A Hunguest Hotels által üzemeltetett hotel további 66 munkahelyet teremt a turizmusban Nyíregyházán.



A Sóstó - Gyógyfürdők Zrt. részére különösen előnyös az koncessziós szerződés, hiszen az Üzemeltető minden vendégéjszaka után kedvezményes fürdőbelépő díjat fizet a fürdőnek, ami évente előreláthatólag mintegy nettó 55-60 millió Ft értékre tehető. Ezen felül a fürdő bevételei között jelentkezik még a szállóvendégek egyéb szolgáltatásokért fizetett díjbevétele (szauna, wellness-, és gyógyszolgáltatások, étkezés, italfogyasztás stb) is.



Összességében az új hotel az üzemeltető szállodaláncon át erősíteni fogja a minőségi turizmus fejlődését, felhelyezi az európai turistacélpontok térképére Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdőt, mint gyógyhelyet, és fürdővárost egyaránt.

#kapcsolódó