Megszűnhet a Facebook - Nincs többé Facebook?

Megszűnhet a Facebook - Nincs többé Facebook?

Nincs többé Facebook? A közösségi médiaóriás azt tervezi, hogy a jövő héten megváltoztatja a cég nevét – számolt be róla a Verge egy közeli forrásra hivatkozva. Az új név állítólag a vállalat metaverzum törekvéseit helyezi majd középpontba, miközben a közösségi médiaóriás körüli negatív felhangot is csillapíthatja.

A közelgő névváltoztatásról a vállalat vezérigazgatója, Mark Zuckerberg állítólag Facebook október 28-i éves Connect konferenciáján kíván beszélni, a név azonban akár korábban is nyilvánosságra kerülhet.

Az indoklás szerint az új, egyelőre rejtélyes név azt hivatott jelezni, hogy a techóriás nem csak a közösségi médiáról és annak minden bajáról akar ismert lenni. A márkanévváltás valószínűleg a kék Facebookot is úgy pozícionálná, mint egyet a vállalat sok terméke, így az Instagram, a WhatsApp, az Oculus és egyéb alkalmazások közül. A cég szóvivője egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A Facebooknak már több mint tízezer alkalmazottja van, akik olyan futurisztikus fogyasztói hardvereket építenek, mint az AR-szemüvegek, amelyek Zuckerberg szerint végül mindenütt jelen lesznek, és hasonló szerepet töltenek majd be, mint az okostelefonok. Júliusban azt mondta a Verge-nek, hogy a következő néhány évben „ténylegesen át fogunk változni, hogy az emberek ne elsősorban közösségi médiavállalkozásként tekintsenek ránk, hanem egy metaverzum vállalatként”.

A márkanévváltás azt is szolgálhatja, hogy a Zuckerberg által célul kitűzött jövőbe mutató munkát még jobban elválassza attól a negatív kritikaáradattól, amely jelenleg a Facebookot a közösségi platform működése miatt éri.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy egykori Facebook-alkalmazott, Frances Haugen több ezer oldalnyi belső dokumentumot mutatott be az amerikai CBSN televízió 60 Minutes (60 perc) című riportműsorában.

A mérnök-informatikusnő ezzel demonstrálta, hogy a vállalat miként igyekszik eltüntetni még a saját kutatásait is arról, mennyire káros a Facebook a társadalom számára.

Haugen arról is beszélt: a közösségi hálózat Joe Biden amerikai elnök tavaly novemberi megválasztása után túl korán kapcsolta ki azokat a biztonsági beállításokat, amelyek a dezinformációik és az álhírek terjedését akadályozzák, pusztán azért, hogy több hirdetési bevételhez jusson a cég.

A Facebooknál rájöttek, hogy ha biztonságosabbra állítják az algoritmust, akkor az emberek kevesebb időt töltenek majd az oldalon, kevesebb hirdetésre kattintanak, (és így a cégnél) kevesebb pénzt keresnek majd

– mondta Frances Haugen.

A Daily Mail online úgy tudja, hogy mielőtt májusban otthagyta techóriást, több tízezer oldalnyi belső kutatási anyagot másolt le annak érdekében, hogy senki se kérdőjelezhesse meg azok valódiságát. A dokumentumokból kiderül: a Facebook a saját profitját rendszeresen fontosabbnak tartja, mint a közjó és a társadalmi béke megőrzését.

hirado.hu

#kapcsolódó

KisállatBörze a Fokos utcai Piactéren

KisállatBörze a Fokos utcai Piactéren

Az eddig lezajlott börzéket hatalmas érdeklődés övezte.

Érkeznek az emelt nyugdíjak

Érkeznek az emelt nyugdíjak

Nem kell tovább várniuk az időseknek, ma megkezdődik az emelt nyugdíjak és...