Béremelés a szociális szférában

Béremelés a szociális szférában

Államtitkári bejelentés a szociális munka napján

Húsz százalékkal nő a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozók fizetése 2022 januárjában – mondta Fülöp Attila államtitkár Nyíregyházán. Nyíregyházán szerdán ünnepelték a szociális munka napját, összesen 20 megyebeli szakember munkáját ismerték el az Élet Forrása Egyesület és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának ünnepségén. Az ágazat küzd az utánpótlás biztosításával, egyre kevesebb fiatal érdeklődik a nagy áldozatot kívánó szociális munka iránt.

Négy éve ünnepeljük hazánkban a szociális munka napját novemberben, az Országgyűlés 2016 decemberében döntött erről a dátumról. A szférában dolgozó közel százezer ember számára munkaszüneti nap november 12-e, de ami még fontosabb, hogy ez a dátum az egész társadalom felé egy jelzés, hogy mennyire fontos munkát végeznek nap mint nap az ágazatban dolgozók.

Köszönet a szakembereknek

Egyre idősödő társadalomban élünk, egyre több embernek van szüksége segítségre, az átlagéletkor 3 évvel nőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2010 és 2020 között. A helyi szakemberek azonban kiválóan helyt állnak.

Azt tudjuk, hogy szakmailag magas színvonalon végzik munkájukat, hiszen ezt a képzések, továbbképzések, a megszerzett diplomák és az Élet Forrása Egyesület által szervezett képzések, továbbképzések ezt jól mutatják. Azt is tudjuk, hogy elhivatottak, nem lehet ezt a munkát belső elhivatottság nélkül végezni, de a harmadik, ami miatt én is itt vagyok, hogy látom, milyen emberi kapcsolatok vannak a szociális dolgozók között, az intézmények között és a megyében milyen szociális munka folyik” – mondta beszédében dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

A szakemberek fáradhatatlan munkáját dr. Szabó Tünde, Nyíregyháza országgyűlési képviselője is megköszönte az Élet Forrása Egyesület és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának ünnepségén.

Változások a képzésben

A szociális munkás képzésben jelentős változások történtek az elmúlt időszakban, erre azért is volt szükség, hogy gyorsan és jól tudjanak válaszolni a különböző kihívásokra. Ennek érdekében még inkább gyakorlati jellegűvé váltak a képzések. Ennek ellenére is további nehézségekkel néznek szembe nap mint nap, mondta a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja. Az utánpótlás az egyik fő probléma a szakmában.

Mi az elmúlt időszakban azt látjuk a szociális és az egészségügyi területen is, hogy egyre kevesebb 18-20 éves fiatal jelentkezik és egyre növekszik azoknak a felnőtteknek a száma, akik ezeken a területen végzettséget akarnak szerezni. A hallgatói létszámunk nem nagyon változik, de van egy eltolódás. A fiatalok ezt a nehéz, nagyon sok áldozatot kívánó munkát egyre kevésbé választják, míg a felnőtt korosztály tagjai között egyre nagyobb azoknak a száma, akik ilyen típusú munkába be akarnak kapcsolódni” – tette hozzá dr. habil Móré Mariann.

Az okokkal sokat foglalkozott az intézmény, de azt kérik a jelenleg szférában dolgozóktól, hogy nagyobb türelemmel forduljanak a fiatalok felé a gyakorlati helyeken, beszéljenek nekik arról, hogy a szakma nehézsége mellett milyen jelentős értéket adhat nekik.

Jelentős béremelés

A nyíregyházi ünnepségen Fülöp Attila államtitkár úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány még inkább megmutatta az elmúlt másfél évben, hogy milyen nagy szükség van a szociális, segítő szférára.

Egy ilyen ünnepre azt gondolom mégis csak illik valami olyat is mondani, ami a terület jövője szempontjából fontos lehet, ezért a díjátadások előtt szeretném megismételni miniszterelnök úr három héttel ezelőtti bejelentését, ami a terület bérrendezésére és béremelésére vonatkozik. Ennek értelmében 2022. január elsejétől a szociális és gyermekvédelmi terület valamennyi dolgozója – függetlenül attól, hogy önkormányzati, egyházi, civil vagy állami fenntartású intézménynél, szolgáltatónál dolgozik – mindenki 20 százalékos béremelésben fog részesülni” – jelentette be a szociális ügyekért felelős államtitkár Nyíregyházán.

A jövő évi emelés mértékével együtt összesen 170 százalékkal nőttek a bérek az ágazatban az elmúlt három kormányzati ciklusban. Ez azt jelenti, hogy a szférában 370 ezer forint lesz az átlagkereset, ez 2010-ben még mindössze 137 ezer forint volt – tette hozzá Fülöp Attila.

Elismerések, díjazottak

20 elismert fog díjat kapni Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Assisi Szent Ferenc-díjat, amelyet Gávavencsellő önkormányzatával, kollégáival, illetve a Debreceni Egyetemmel karöltve, összefogva fogunk a mai napon átadni nektek. Ez az a díj, amit szeretnénk minden évben, hogy megvalósuljon, átadásra kerüljön és szeretnénk, hogy minden évben stafétaszerűen más intézmény valósítsa meg” – mondta Hadobásné Kiss Hedvig, az Élet Forrása Egyesület elnöke.

A nyíregyházi ünnepség a díjak, elismerések átadásával folytatódott, majd különböző szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők, többek között a szakemberek képzéséről, a mindennapi ápolási feladatok változásáról, illetve a különböző intézmények jó gyakorlatairól.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Frissensült lapcsánkával várja a forgatag látogatóit a nyíregyházi önkormányzat

Frissensült lapcsánkával várja a forgatag...

Nagy népszerűségnek örvendett.

Munkarend május 01-jén

Munkarend május 01-jén

A NYÍRVV Nonprofit Kft. tájékoztatása.