Ekkorra halasztotta a Holdra szállás időpontját a NASA

Ekkorra halasztotta a Holdra szállás időpontját a NASA

A program költségvetése jelentősen meghaladta a tervezettet.

Az amerikai űrkutatási hivatal legalább 2025-ig elhalasztja űrhajósai tervezett Holdra szállását. Eddig csak az Egyesült Államok juttatott embereket a Holdra az Apollo-missziók keretében.

Az ügynökség elsődleges feladatának tartja a lehető leggyorsabb és legbiztonságosabb visszatérést a Holdra” – közölte Bill Nelson igazgató egy keddi sajtótájékoztatón, hozzátéve ugyanakkor, hogy a NASA Artemis-programja keretében valószínűleg legkorábban 2025-ben léphet először ember a Holdra.

Az eredeti tervek szerint 2024-ben érkezett volna először amerikai űrhajós a Holdra a program keretében. Ezt még a Trump-kormányzat jelentette be 2019-ben.

Mivel a program költségvetése jelentősen meghaladta a tervezettet, megfigyelők már régóta kétségüknek adtak hangot, hogy a NASA képes lesz-e tartani eredeti célkitűzését.

Jogviták is hátráltatták a tervezett indulást. Áprilisban Elon Musk űripari cége, a SpaceX kapott megbízást a NASA-tól az első kereskedelmi célú Holdra szálló eszköz kifejlesztésére, amelyet azonban Jeff Bezos űrvállalkozása bíróságon megtámadott. Pénteken hozott döntésében egy szövetségi bíróság elutasította a keresetet. A NASA közölte, hogy így a továbbiakban is a SpaceX-szel fog együttműködni.

Az Artemis-program keretében négy űrhajóst szállít majd az Orion űrhajó Hold körüli pályára, ahonnan a SpaceX által készített leszálló egységgel két űrhajós érkezik majd az égitestre.

Eddig csak az Egyesült Államok juttatott el embereket a Holdra, az Apollo-missziók keretében 12 amerikai űrhajós landolt az égitesten 1969 és 1972 között.

hirado.hu

#kapcsolódó

Sunwoda Nyíregyházán: az idei év eddig legnagyobb beruházása Magyarországon

Sunwoda Nyíregyházán: az idei év eddig...

Mint ismert, a Sunwoda cégcsoport eddigi legmodernebb akkumulátorgyárát építi...

Lógjunk Anyuval 5. alkalommal a Nemzetközi Babahordozó Héten

Lógjunk Anyuval 5. alkalommal a Nemzetközi...

A Lógjunk Anyuval Egyesület immáron 5. alkalommal csatlakozik a Nemzetközi...