A Nyíregyházi Református Egyházközség két új óvodát épít a városban

A Nyíregyházi Református Egyházközség két új óvodát épít a városban

A nyíregyházi intézmények 2022. szeptember 1-től fogadják a gyerekeket.

A Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség az országos óvodaprojekt keretében lehetőséget kapott arra, hogy Nyíregyházán két új épülettel gazdagítsa szolgálatát. Magyarországon 66 helyen folyik építés, bővítés és felújítás, 30 milliárdos állami forrásból. A nyíregyházi intézmények 2022. szeptember 1-től fogadják a gyerekeket.

A Deák Ferenc és Kiss Ernő utca sarkán, illetve Örökösföldön zajlik a két nyíregyházi beruházás. A terveknek megfelelően haladnak a munkákkal. A következő tanév előkészítésekor már jelentkezhetnek a családok a két református óvodába. A Deák Ferenc utcán 4 csoportba 100 gyereket vesznek fel, az örökösföldi templom mellett épülő óvodába 75 gyerek juthat, három csoportba.

„Mielőtt beadtuk az igényünket erre a támogatásra, azt megelőzően egyeztettünk a városvezetéssel, és természetesen a saját erőforrásainkat is felmértük. Mivel az egyházközségnek van egy jól prosperáló bölcsődéje, ezért az onnan kapott jelzések alapján nyugodt lélekkel nyújthattuk be az igényünket. A város demográfiai fejlődése is azt mutatja, hogy szükség van az újabb nemzedék nevelésére. Tehát nagy a reménységünk arra, hogy a bölcsődei nevelés után a szülők megtalálják a folyamatosságot, illetve az sem rejtett dolog, hogy az egyházközségünk tudatosan építi fel az oktatási rendszerét” – nyilatkozta dr. Gaál Sándor, a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség esperese.

A harmadik évtizede működő református Jókai iskola jó hírneve is arra kötelezte az egyházat, hogy ne maradjon ki a nevelésben az óvodáskor hároméves időszaka. De vajon miben lesz más az egyházi nevelési intézmény, mint az önkormányzati fenntartású?

„Alapvetően azt kell elmondani, hogy az egyházi intézményben biztosítani kell azokat az alapfeltételeket, melyeket bárhol, az ország bármilyen fenntartású intézményében megadnak. Emellett mi szeretnénk azokat az értékeket hozzátenni, amik a Biblia tanítása alapján, ebben a zűrzavaros és a gyerekek számára is egyre komolyabb kihívást jelentő világban nyugalmat és biztonságot jelentenek. Ezek a kicsi gyerekek 3 és 6 éves kor között megérdemlik, igénylik, hogy az életkoruknak megfelelő ingerek, hatások, tanítások, szeretet, ölelés, odafigyelés érje őket, és ehhez a mi egyházi többletünket szeretnénk hozzátenni” – folytatta az esperes.

Folyamatosan keresik a szakembereket, sőt az egyházközség presbitériuma kinevezett egy vezetőt, akinek feladata a 2022/23-as tanév előkészítése. Jó reményekkel indulnak, hiszen az országos református egyháznak van egy ösztöndíj pályázata, mely biztatja a fiatalokat az óvodapedagógus pályára, de anyagi segítséget is nyújt a hallgatóknak tanulmányaik idejére.

Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

14 év alatti a legtöbb influenzás beteg

14 év alatti a legtöbb influenzás beteg...

Remélhetőleg már csökkenni fog a fertőzöttek száma

Vadonatúj gasztrofesztivál a múzeumfaluban!

Vadonatúj gasztrofesztivál a múzeumfaluban!

Kappan- és Lakodalmas Fesztivál.