Újabb fejlesztési csomag érkezik a településeknek

Újabb fejlesztési csomag érkezik a településeknek

1800 milliárd forintra pályázhatnak.

1800 milliárd forintra pályázhatnak a települések a TOP Plusz programban – közölte a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Nyíregyházán. A forrásokat a 2027-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban biztosítja a kormány.

Nagyfokú érdeklődés övezte a TOP Plusz program információs napját, megyebeli önkormányzati vezetőkkel telt meg a Bessenyei terem a megyeházán. A következő, 2027-ig tartó uniós fejlesztési ciklus Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának folytatásáról tájékoztatták az érdeklődőket Nyíregyházán. A felhívások egy része már elérhető, de még ebben az évben közel 1000 milliárd forintnyi lehetőséget tesznek közzé. A fejlesztési területek skálája rendkívül széles, az útfelújításoktól kezdve, az intézmények fejlesztésén át a csapadékvíz-hálózat és az ipari területek korszerűsítéséig számtalan tervre biztosítanak forrást.

Legaktívabb megye

A legnagyobb összeg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe érkezett az elmúlt hétéves fejlesztési ciklusban.

Számos elmaradt fejlesztés van a megyében, amit az elmúlt évtizedekben nem tudtak az önkormányzatok megvalósítani és a TOP forrásai lehetőséget adnak erre. A Magyar Falu és más állami források, illetve európai uniós források és programok is lehetőséget adnak erre az önkormányzatoknak, de itt szinte kizárólag a települési önkormányzatok a kedvezményezettek, és kisebb mértékben egyházi intézmények és civil szervezetek is pályázhatnak. Nagyjából 150 milliárd forintos fejlesztési csomag” – mondta Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

Folytatódik a program

A programokat előfinanszírozzák és önerőre sincs szükség – ez ritka lehetőségnek számít a fejlesztések területén. Az előző ciklusban indult TOP most építve az előző időszak jó tapasztalataira, folytatódik tovább, viszont most nagyobb forrásból gazdálkodik a program.

Kivételes lehetőség előtt állnak a falvak, azért is vagyunk ma itt, hiszen 1800 milliárd forintot indítunk el a TOP Plusz operatív programban. Ez mutatja, hogy az előző operatív program is jól működött, hiszen nagyobb lehetőséget kaptak a települések. Magyarország Kormánya arról döntött, hogy a településfejlesztésre rendelkezésre álló forrásokat az önkormányzatokon keresztül juttatja el a magyar gazdaságba a gazdaság újraindításának támogatásához és ehhez várom a partnerséget valamennyi településvezetőtől a megyében” – nyilatkozta Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Nyíregyházán.

Sikeres volt a TOP

Az előző ciklusban több mint 2000 település valósíthatta meg terveit, összesen 1600 milliárd forint értékben. Országos szinten 800 kilométernyi út újult meg, 14 ezer bölcsődei férőhely jött létre, illetve 1500 kilométer hosszúságban épült kerékpárút.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Nem enyhül a hőség Európában – megdőlhet a kontinensen a melegrekord

Nem enyhül a hőség Európában – megdőlhet...

Egész Európa hőségtől szenved.

Új telephely a városi buszoknak

Új telephely a városi buszoknak

Annyira megszoktuk, hogy ma már természetes, pedig még csak négy esztendeje...