Sikeres foglalkoztatási paktum

Sikeres foglalkoztatási paktum

Mintegy 1500 főt támogattak a program keretében.

Már közel 1500 főt sikerült támogatni a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum keretében. A jelenlegi polgármesteri ciklus fontos célkitűzése a fiatalok helyben tartása, illetve vonzása a városba, ehhez elengedhetetlen a minőségi munkalehetőség biztosítása. A paktum továbbra is működik, a pluszforrásnak köszönhetően még több új munkavállalónak szeretnének segíteni Nyíregyházán.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdasági mutatói folyamatos növekedést mutatnak 2010 óta, egyre kevesebb az álláskeresők száma. Bár a munkanélküliség az országos átlag fölötti a térségben, viszont dinamikus a pozitív változás. A gazdaság javulása, illetve a különböző foglalkoztatási paktumok azt eredményezték, hogy megindult a felzárkózás, a tendenciák jó irányba mutatnak.

A megyében olyan térségek is megjelentek, amely térségekben munkaerőhiány van, sok szakmában, sok szakterületen, Nyíregyháza egy ilyen térség. Valóban óriási változáson ment keresztül a megyének a munkaerőpiaca az elmúlt években és azt látjuk, hogy azért, hogy ez így alakulhatott, nagy szükség volt arra is, hogy különböző támogatott foglalkoztatási formákat működtessünk” – nyilatkozta Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja.

A járványhelyzet egy pillanatnyi megtorpanást okozott, de 2021 őszére sikerült a gazdasági szférának és az embereknek közös összefogással ezt ledolgoznia. A munkaügyi adatok sokkal jobbak most mint a tavaly ősziek és a 2019-es időszakhoz hasonlóak a számok.

Nyíregyházi paktum

Nyíregyházára sokan jönnek tanulni a megyéből, a középiskolások nagyjából fele nem helyi, illetve az egyetem hallgatóinak egy része is más településről jön ide. Ennek ellenére a tanulmányaik befejezése után csak egy kis hányaduk lesz végül Nyíregyházán munkavállaló. Az önkormányzat sokat vizsgálta az elmúlt években ezt a problémát, a polgármesteri ciklus fontos célja a fiatalok helyben tartása, illetve haza vonzása Nyíregyházára. Ehhez alapvető a munkahelyek biztosítása. Városunkban a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum sokat javított az állapoton, csak ebben a programban közel 1500 fő foglalkoztatását sikerült támogatni.

Meghirdetésre kerültek ezek a pályázati lehetőségek, Nyíregyházán működik egy paktum iroda, akik az előzetes felméréseket megcsinálják, az adminisztratív teendők tekintetében van a Kormányhivatalnak feladata. A Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának foglalkoztatási osztályainak, akik gyakorlatilag az ezzel kapcsolatos ügyintézést elvégzik a pozitív döntés meghozatalát követően. Igyekeztünk úgy megszervezni ezt a munkát, hogy minél hamarabb megszülethessenek ezek a döntések és azt gondolom, hogy ennek is az eredménye, hogy sikerült kihasználnunk ezeket a pályázati forrásokat” – tette hozzá a kormánymegbízott.

A foglalkoztatónak vállalnia kell valamennyi terhet, a döntést pedig az irányítócsoport szakmai munkája alapján hozzák meg.

Folytatódik a munka

Nyíregyháza több mint kétmilliárd forintot nyert erre a programra, a helyi cégeknek, vállalkozásoknak a foglalkoztatását segítik. Ebből az összegből fiatal, illetve hátrányos helyzetűeknek tudtak segíteni az álláskeresésben. Általában kisebb létszámú cégek, egyéni vállalkozások vették zömében igénybe a paktum nyújtotta lehetőségeket, a támogatott foglalkoztatás nagy segítség volt számukra. Az önkormányzat úgy reméli, az újabb forrásoknak köszönhetően tovább nő majd az új munkavállalók száma a városban.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Iserlohni delegáció a Városházán: a cél az ifjúsági együttműködés elősegítése

Iserlohni delegáció a Városházán: a...

A Polgármesteri Hivatalba is ellátogattak.

Magyar siker az űriparban: a legjobb 10 között szerepelt a BME rakétafejlesztő csapata

Magyar siker az űriparban: a legjobb...

Kiváló teljesítménnyel képviselte hazánkat Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyén...