Európa Zöld Városa lett Nyíregyháza – Újabb rangos elismerést kapott a megyeszékhely

Európa Zöld Városa lett Nyíregyháza – Újabb rangos elismerést kapott a megyeszékhely

Az elismerést a sóstógyógyfürdőt érintő beruházás miatt kapta a megyeszékhely, a szökőkút park és a gyógyhely zöldfelületi fejlesztése eredményeként.

Európa Zöld Városa díjat kapott Nyíregyháza. Az elismerést a sóstógyógyfürdőt érintő beruházás miatt kapta a megyeszékhely, a szökőkút park és a gyógyhely zöldfelületi fejlesztése eredményeként. A díjat azért hozták létre, hogy a zöldfelületek innovatív, biodiverz, fenntartható, inspiráló megoldásait ösztönözzék a településeken.

Faültetés a Sarkantyú és a Kossuth utca kereszteződésében, 10 darab gömbakác a Majoranna utcán, és fásítás a Malomkerti kondiparkban is – csak néhány helyszín abból a rengetegből, ahol több száz új fa teszi zöldebbé Nyíregyházát a polgármesteri faültetési programnak köszönhetően. Az önkormányzathoz csatlakozva cégek, intézmények és a Nyírvv lakossági akcióinak köszönhetően az itt élők is több ezer facsemetét ültettek el az elmúlt években.

Zöld környezet

A parkok, közterületek mindig szép és rendezett látványt nyújtanak Nyíregyházán, de az elmúlt időszakban egy pályázatnak köszönhetően a Bujtosi Városliget is teljesen megújult. A zöld gondolkodás számokban kifejezve azt jelenti, hogy ma már több mint 130 ezer fa és 115 ezer cserje teszi egészségesebbé a nyíregyházi levegőt. Az önkormányzat zöldítési munkáját most egy nemzetközi zsűri is elismerte, városunk kapta az Európa Zöld Városa díj harmadik helyezését.

Fontos elismerés

Ez a díj egyrészt egy megerősítés és elismerés, de mondhatnám, hogy a város brand része. Nem szabad elhallgatnunk, hogy a szakmai zsűri értékel minket, jönnek hozzánk turisták, vendégek, nagyon sok nyíregyházitól hallom, hogy itt jártak a rokonaik, barátaik és milyen pozitívan beszéltek a városunkról. Ezt a városon belül is tudatosítanunk kell. Ez nem fatális véletlenek sorozata, hanem ez egy tíz évvel ezelőtt megtervezett tudatos program, amit a szükséges pályázati kiírások, egyéb feltételek adaptálásával folyamatosan viszünk tovább.” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Sóstóhegyi fejlesztések

A nemrégiben átvett díj a Sóstógyógyfürdőn megépített szökőkútparkot és a gyógyhely zöldfelületi fejlesztéséit ismeri el. Természetesen ennek a beruházásnak is komoly előzménye van, még 2015 végén kezdődött az előkészítés. A közterületek összekapcsolásával egy egységes stílusképet akartak elérni a turisztikai szempontból legjelentősebb városrészben, a zöldfelületeteket öntözőhálózattal látták el, fákat, cserjéket és évelő növényeket ültettek. A projekt legkiemelkedőbb része természetesen a látványos, egyedi szökőkútépítés volt. A polgármester úgy fogalmazott, rengeteg megalapozatlan és méltatlan támadást kapott a beruházás, de talán ez a díj is egy jó válasz lesz a kételkedők számára, az elismerés is jelzi, hogy megérte a szökőkút kialakítása. A projekt játszótér bővítést is tartalmazott, és a Tófürdő előtti szökőkútpark kialakítását, ezek mind-mind a látogatók és turisták kedvelt helyeivé váltak.

Kompromisszumok

Azt gondolom, hogy minden fejlesztésnél vannak problémák, itt a zöldfelület fejlesztésénél a fakivágások merültek fel a zöld aktivisták részéről, de úgy gondolom, hogy jó kompromisszumot tudtunk kötni velük és meg tudtuk érteni egymás szempontjait. A legvégén úgy tudtuk átnézni a zöldfelületet, hogy egy közösen elfogadott program szerint nyúltunk hozzá a faállományhoz. A kompromisszumban mind a két fél enged valamilyen szinten, de úgy gondolom, hogy a végeredményt tekintve, hogy mennyien vannak Sóstón, mennyien használják az élményfürdő előtti területet, az önmagáért beszél, illetve ez a díj is, hogy külső szemlélőként az idegenek, akik megnézték ezt a projektet, azt mondták, hogy ez díjazásra érdemes.” – mondta dr. Podlovics Roland, a város alpolgármestere.

Nyíregyházi sikerek

A zöld szemlélet a közösségi közlekedésben is megjelenik a városban, évek óta környezetbarát gázüzemű autóbuszok közlekednek, de elismerték már a hulladékgazdálkodás területén végzett helyi munkát is, „Kerékpárosbarát település” címet is kapott korábban a megyeszékhely, illetve „Energiahatékony önkormányzat” elismeréssel is büszkélkedhet Nyíregyháza.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Mozdulj középiskolás a Nyíregyházi Egyetemmel

Mozdulj középiskolás a Nyíregyházi...

A Nyíregyházi Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Intézete a 2023/24-es tanévben...

Karácsonyi bazár az Állatbarát Alapítványnál: ajándékok családtagjainknak és négylábú kedvenceinknek!

Karácsonyi bazár az Állatbarát Alapítványnál:...

Idén is karácsonyi bazár várja az érdeklődőket az Állatbarát Alapítvány Csatorna...