Szemkápráztató égi jelenségnek lehetünk tanúi egy hónapon keresztül

Szemkápráztató égi jelenségnek lehetünk tanúi egy hónapon keresztül

Október 2-án, vasárnap kezdődött az Orionidák éves meteorhullása. A raj a Halley-üstökösből származik, vagyis amikor egy Orionida meteort látunk elégni a légkörben, valójában a Halley-üstökös egy darabját látjuk megsemmisülni.

Érdemes mostantól az esti égboltot kémlelni, ugyanis október 2-tól elkezdődött az Orionidák éves meteorhullása. Az égi jelenségek november 7-ig láthatók, de csúcspontjuk október 21-e körül lesz – olvasható a Space.com cikkében.

Az Orionidák látszólag az Orion csillagkép felől érkeznek, de valójában a Halley-üstökös alakítja ki őket. Az Orionidák akkor keletkeznek, amikor a Halley-üstökös visszatér a belső Naprendszerbe, és jeget , illetve port „dob le magáról”. A Föld minden évben áthalad ezen a porcsíkon, és a részecskék a légkörbe kerülve szétesnek, természetes fényjátékot hozva létre.

A Halley-üstökös nagyjából 76 évente egyszer kerüli meg a Napot, utoljára 1986-ban volt látható közeli áthaladása.

Az Orionidák az egyik leglátványosabb meteorzápor, amely fényességéről és a meteorok sebességéről ismert. Ezek a gyors meteorok gyakran tűzgömbökké is válhatnak, ahogy szétesnek a légkörben.

A rajról már a középkori Kínában is beszámoltak, az első európai feljegyezés 1864-ből származik.

A meteorraj megfigyelését éjfél körül érdemes kezdeni, közvilágítástól mentes, és a ködök miatt lehetőleg magaslati észlelőhelyen. A fényesebb rajtagokat le is lehet fotózni.

#kapcsolódó

Kábítószer termesztőt tartóztatott le a bíróság

Kábítószer termesztőt tartóztatott...

A Mátészalkai Járásbíróság nyomozási bírója 2022. október 14-én egy hónap időtartamra...

Nyíregyházi városnap

Nyíregyházi városnap

Nyíregyháza újratelepítésének 270. évfordulójára készülnek a város kulturális...