A tudósokat is meglepte az űrbéli felfedezés

A tudósokat is meglepte az űrbéli felfedezés

Olyan elemre bukkantak egy exobolygó közelében, amiről nem is sejtették, hogy megtalálható az űrben.

Váratlan kémiai felfedezésre tett szert csillagászok egy csoportja, a valaha volt legnehezebb elemre bukkantak két exobolygó légkörében – írja az IFLScience. 

A két exobolygó a WASP-76 b és a WASP-121 b nevű gázóriások. A kutatócsoport az Európai Déli Obszervatórium Chilében található Very Large Telescope műszerét használta a bolygók megfigyelésére, és eközben valami rejtélyes dolgot fedeztek fel: báriumot.

A periódusos rendszer 56. tagja a bárium a legnehezebb elem, amelyet valaha is felfedeztek egy exobolygó légkörében. Az Astronomy & Astrophysics című folyóirat csütörtökön tette közzé a felfedezést részletező tanulmányt.

A WASP-76 b és a WASP-121 b minden egyes felfedezéssel egyre rejtélyesebbé válik a tudósok számára.

Ezek a gázóriás exobolygók rendkívül közel keringenek csillagaikhoz, sokkal közelebb, mint a Merkúr a Naphoz. Azonban az nem világos, hogy a bárium hogyan került ilyen magasra, mivel az két és félszer nehezebb, mint a vas.

„A rejtélyes és ellentmondásos rész az: miért van ilyen nehéz elem ezeknek a bolygóknak a légkörének felső rétegeiben?” – tette fel a kérdést a tanulmány vezető szerzője, Tomás Azevedo Silva.

A szakember kiemelte: „Ez bizonyos értelemben egy „véletlen” felfedezés volt. Nem számítottunk rá, és nem is kerestük kifejezetten a báriumot, így ellenőriznünk kellett, hogy ez valóban a bolygóról származik-e, mivel korábban még soha nem láttunk ilyet egyetlen exobolygón sem.”

Tekintettel a bolygók nagy gravitációjára, azt várnánk, hogy olyan nehéz elemek, mint a bárium, gyorsan a légkör alsóbb rétegeibe esnek”– tette hozzá Olivier Demangeon társszerző.

A bárium felső légköri jelenléte azt sugallja a tudósok számára, hogy kevesebbet tudunk e bolygók légköréről, mint azt korábban gondoltuk.

#kapcsolódó

 Kövesse az ÉAK Nonprofit Kft.-vel a hulladék útját az Erőművek éjszakáján!

Kövesse az ÉAK Nonprofit Kft.-vel a...

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.