Emlékezés – Az Északi temetőben is készülnek a halottak napjára, mindenszentekre

Emlékezés – Az Északi temetőben is készülnek a halottak napjára, mindenszentekre

Zökkenőmentes napokat, méltó emlékezést készítenek elő a nyíregyházi Északi temetőben.

Tekintettel a november 1-jei mindenszentekre, illetve a hosszú hétvégére, nyújtott nyitvatartással, de a gépkocsiforgalom korlátozásával látogathatják a sírkerteket. Felújítást, sírkőtisztítást október 28. és november 2. között nem végezhetnek a szakemberek. Bemosópark és 144 férőhelyes urnafal készül a nyíregyházi Északi temetőben saját forrásból, illetve az önkormányzat támogatásával.

Számtalan hagyomány kötődik a mindenszentek és a halottak napja köré. Van, ahol úgy tartják, hogy november 1. és 2. közötti éjszakán a halottak miséznek. Máshol a sírokra készítettek élelmet, vagy mosási tilalom volt. De ez a keresztény ünnep mindenhol a halottakra való emlékezés, együtt jár a sírok rendbetételével, a gyertyagyújtással.

„Már ebben az időszakban a kollegáim elvégezték az utolsó fűnyírást, illetve parcellán belül is a gondozatlan sírokat igyekeztünk rendbe tenni, tehát az elhanyagolt sírokat is igyekszünk ebben az időszakban olyan állapotba hozni, hogy a hozzátartozók a kegyeletüket le tudják róni. A helyi szolgáltatókkal egyeztetve, a szemétszállítási és a szennyvízszállítási tevékenységünket is gyakoribbá tettük, ezáltal is biztosítva, hogy zökkenőmentes legyen a mindenszenteki látogatás. Egyeztetéseket folytatunk a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel, a polgárőrséggel, hogy a mindenszentek és a halottak napi ünnep ténylegesen ünnep legyen a hozzátartozók részére” – fogalmazott Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője.

Ettől a vasárnaptól október 28-án este 7 óráig, majd a következő napokban a halottak napjáig, tehát november 2-ig 20 óráig lesz nyitva a temető. Jó tudni, hogy a Pazonyi úti teherportánál 24 órás portaszolgálat van. Fontos információ, hogy a 10, illetve 25 éve temetett vagy újraváltott sírok, urnasírboltok használati ideje december 31-én lejár, melyek meghosszabbítását a hozzátartozóknak kell rendezni, akár a hosszú hétvégén, a gondnoksági ügyelet nyitvatartási idejében. 

„Szigorításokat vezettünk be a temetőben, a vállalkozók által végezhető munkák időpontjával kapcsolatban. A mindenszentek előtti hétvégeken három alkalommal biztosítjuk a vállalkozók részére a munkavégzést, a sírkőösszerakást, -felújítást, -tisztítást. Október 22-én, szombaton reggel 8 és 15 óra között lehet bejönni a szokásos munkarenden kívül, illetve az utolsó nap, amikor sírköves tevékenységet végezhetnek a vállalkozók, az október 27. Október 28-tól kegyeleti okok miatt munkát nem lehet végezni a temetőben” – tájékoztatott Pénzes Tibor.

Az adatok szerint a temetkezések 70%-a urnás, a többi koporsós temetés Nyíregyházán. 2008-ban még fordított volt ez az arány. Ennek megfelelően szükség van az urnafal bővítésére, melyet saját forrásból finanszíroz a cég. Az önkormányzat támogatásával pedig bemosópark épül az urnafallal szemközti zöld területen.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Nehezen adja magát a tavasz

Nehezen adja magát a tavasz

Frontok színesítik napjainkat, továbbra sem várható zavartalan, tavaszias időjárás.

Díjnyertes plakátokat készítettek a nyíregyházi Művészetis diákok

Díjnyertes plakátokat készítettek a...

A német testvérváros, Iserlohn plakátpályázatára.