Egy napon bírálta felül a másodfokú bíróság a férfi mindkét ítéletét

Egy napon bírálta felül a másodfokú bíróság a férfi mindkét ítéletét

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2022. október 26-án megtartott nyilvános ülésein T.Cs.Gy. vádlottal szemben folyamatban lévő két büntetőügy elsőfokú ítéletét bírálta felül.

Egyrészt a törvényszék a vádlottal szemben közúti veszélyeztetés és járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt elsőfokon kiszabott 90 nap elzárás és 4 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetést súlyosbította és a vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Másrészt a vele szemben járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt elsőfokon kiszabott 2 év börtönbüntetést és 5 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetést enyhítette és a vádlottat 1 év börtönbüntetésre ítélte.

Emellett a másodfokú bíróság elrendelte a vádlottal szemben korábban zsarolás bűntette miatt kiszabott 1 év 6 hónap börtönbüntetés végrehajtását is tekintettel arra, hogy a férfi a jelen eljárások tárgyát képező bűncselekményeket felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el.

Az ítéleti tényállások szerint a férfi 2022. május 17-én a délutáni órákban Nyíregyháza lakott területén közlekedett az általa használt luxus személygépkocsival, a jobb első ülésen utast szállítva. Közlekedése során rendőrjárőrök intézkedés alá akarták vonni, ezért a megkülönböztető fény és hangjelzést bekapcsolva, követni kezdték. Mikor a férfi észlelte a rendőrautót, gyorsítani kezdett és megpróbált elhajtani a rendőrök elől. Szabálytalan közlekedése miatt több autósnak is ki kellett térnie előle, hogy elkerüljék a balesetet, miközben a férfi folyamatosan növelte a sebességét így próbálva kivonni magát a rendőri intézkedés alól.

A menekülés során az eltúlzott sebessége miatt a vádlott elvesztette uralmát a gépjármű felett és először egy parkoló autónak, majd egy ingatlan utcafronti kerítésének ütközött. A vádlott az ütközés során az ingatlan előtti villanyoszlopot, valamint a hírközlő kábeleket tartalmazó dobozt is megrongálta.

A baleset következtében a vádlott utasa 8 napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett.

A sofőrt intézkedés alá vonta a rendőrség, mely során megállapították, hogy érvényes gépjárművezetői engedéllyel nem rendelkezik, mivel a bíróság 2021. szeptemberében jogerősen több évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. Tette miatt a vádlottal szemben közúti veszélyeztetés és járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt indult büntetőeljárás. A Nyíregyházi Járásbíróság 2022. június 3-án hozott elsőfokú ítéletet az ügyben, mellyel szemben az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést.

Ezt követően a vádlott 2022. augusztus 28-án a délelőtti órákban Nagykállóban közlekedett személygépkocsijával amikor előzésbe kezdett, de e közben elvesztette uralmát járműve fölött, és az úttestről lesodródva nekiütközött egy társasház kerítésének. A férfit intézkedés alá vonta a rendőrség, mely során megállapították, hogy ismételten eltiltás hatálya alatt vezetett.

T.Cs.Gy-t a Nyíregyházi Járásbíróság 2022. augusztus 30-án járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt újból elítélte, mely ítélettel szemben a vádlott és védője jelentett be fellebbezést enyhébb büntetés kiszabása végett.

A Nyíregyházi Törvényszék mindkét ítélete a mai napon jogerős.

 

 Resán Dalma  

 sajtószóvivő

#kapcsolódó

Újabb bizonyíték a tavaszra; elkezdődött a nádvágás a Bujtoson

Újabb bizonyíték a tavaszra; elkezdődött...

Megkezdődtek a Bujtoson a nádvágási munkálatok, melyet a héten folyamatosan...

Földrengés – Nyíregyházáról is érkeztek speciális mentők Törökországba

Földrengés – Nyíregyházáról is érkeztek...

Hét embert sikerült a Kelet-magyarországi Speciális Mentőknek kimenteni a romok...