Tömegek várnak most gumiabroncs cserére!

Tömegek várnak most gumiabroncs cserére!

Kora délelőtt a kapun kívül állt a sor vége

Bár az időjárás előrejelzés már napokkal ezelőtt azt mutatta, hogy hétvégére leeshet az első hó Magyarországon, arra azért kevesen számítottunk, hogy Nyíregyházán is szállingózni fog.  Reggelre ugyan teljesen elolvadt, de legalább jelezte: nyakunkon a tél. És arra is jó volt, hogy aki eddig halogatta a gumiabroncsot cserét, az ma útra kelt, hogy felkeresse a legközelebbi szervízt. A bokrétai utcai Gumiabroncs Kft.-nél azt mondták, kora délelőtt a kapun kívül állt a sor vége.

 

Mivel Magyarországon nem írja elő törvény a téli abroncsok használatát, így a gumi cserének ideje az autós döntése. Eddig a novemberi időjárás az enyhébb oldalát mutatta, ezért nem is álltak tömött sorok a gumiszervízeknél. Idáig…

 

KITOLÓDOTT A TÉL

 

Október 15-től érdemes nyáriról téli gumira váltani, de mivel eddig enyhe volt az időjárás és tulajdonképpen egy hónappal kitolódott a „tél”, ezért most kezdődik igazán csak a szezon- tájékoztatta szerkesztőségünket az éjszakai havazást követően Ignéczi Ferenc, az egyik nyíregyházi gumiabroncs Kft. ügyvezetője.

 

-Ma rengetegen jöttek hozzánk cserére, a telepünk 40 autó parkolására alkalmas, de már reggel a kerítésen kívül állt a sor vége. Az eső és a lecsapódó pára miatt eddig is sok baleset volt, most pedig már látszik, hogy nyakunkon a tél, így érdemes lecserélni a nyári gumikat télire. Ezek magasabb tapadást biztosítanak, magasabb teljesítményt nyújtanak, kisebb baleset kockázat mellett.

 

FIGYELNI KELL, HA HASZNÁLTAT VESZÜNK

 

-Sokan azt gondolják, hogy ha vesznek egy használt gumiabroncsot, az még biztosan jó lesz, de fontos szem előtt tartani: 1,6 mm-ben határozzák meg a minimális csatornamélységet, én viszont azt javaslom, hogy 3 mm alatt már cseréljük- magyarázza.

 

Az abroncsok élettartama és futásteljesítménye egyébként több dologtól függ: a felépítésüktől, a vezetői stílustól, az éghajlattól, az útviszonyoktól, valamint a karbantartásuktól is. Ezek függvényében 5-10 évente a csere indokolt, akkor is, ha még használhatónak tűnnek.

 

Az ügyvezető azt mondja, télen a nyári gumiabroncsok használatát semmi esetre sem javasolja, hiszen nem biztonságosak, a négy évszakosak mellett pedig mindenki a saját belátása szerint döntsön.

 

Ami pedig a gumiabroncsok árait illeti: 2022-ben a tavalyihoz képest 10-15%-os emelkedés érzékelhető, de jelenleg stabilan tartják magukat, csak az új rendeléseknél tapasztalni valamennyi mozgást. Így aki még nem váltott, ne halogassa, hiszen fő a biztonság!

Szerző: Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Februári programtippek Nyíregyházán!

Februári programtippek Nyíregyházán!

A február is eseménydús lesz Nyíregyházán.

NYÍRVV: befejeződött a Bujtosi Városligetben található nyilvános mosdóban okozott károk helyreállítása

NYÍRVV: befejeződött a Bujtosi Városligetben...

A graffiti jelensége nem újdonság, és sajnos a vandálok számára megunhatatlan...