Haderőfejlesztés – Pilótákat toboroz a Magyar Honvédség

Haderőfejlesztés – Pilótákat toboroz a Magyar Honvédség

Elsősorban műszaki, mérnöki diplomával, vagy az utasszállító pilótaképzésben végzetteket várja a Magyar Honvédség a Légierő bázisaira.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében jelenleg is zajlik a Magyar Honvédség pilóta-, valamint repülő-műszaki állományának utánpótlása. A diplomával, vagy csak érdeklődéssel rendelkező fiatalokat tájékoztatták kedden, a Nyíregyházi Egyetemen. Hiteles információkat hallhattak a Pilóta-Toborzó Csoport tagjaitól a feladatról és karrierlehetőségről.

Elsősorban műszaki, mérnöki diplomával, vagy az utasszállító pilótaképzésben végzetteket várja a Magyar Honvédség a Légierő bázisaira. Emellett középiskolás fiatalok is gondolkodhatnak ezen a területen a távolabbi jövőben. Makulátlan egészségi állapot, kimagasló edzettség és szellemi fittség, ami a pálya elvárása. Így szólt a Nyíregyházi Egyetemen szervezett Pilóta-Toborzó tájékoztató.

„Természetesen mindannyian a mozikon nőttünk fel. Ugyanúgy, mint a helikopteres vagy a vadász részről. A Top Gun ikonikus mindenkinek az életében. Meghatározó, hogy Atyaúristen, de menő! Én megpróbálnám! Csinálnám! Van, aki eljut oda, van, aki nem” – mesélt munkájáról Csák Sándor őrnagy, a kecskeméti Repülőbázis pilótaoktatója.

„Nekem ez a legcsodálatosabb dolog, amit el tudok képzelni. Én ültem előtte utasszállítón, meg kismotoros gépen. Amióta én itt repülök, nem tudnék jobb munkát elképzelni. Amikor 12 óra után hazamegyek, boldogan vagyok ott, hogy egész nap olyat csináltam, amihez kedvem volt. Minden nap teljesen más, minden nap újabb kiképzési feladat, úgyhogy én nagyon élvezem” – mondta Bozsik Anna helikoptervezető tiszt, a szolnoki bázisról.

2008-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen újraindult az állami légijármű-vezetői képzés. Emellett a honvédség nyitott a civil felsőoktatási intézmények felé. 13 felsőoktatási intézménnyel van együttműködési megállapodása, így jutottak el a Nyíregyházi Egyetemre is.

„Ismerős mindannyiunk számára, hogy gyakorlatilag az elmúlt évtizedek legnagyobb mértékű haderőfejlesztése zajlik napjainkban. További repülőtechnika érkezik a légierő alakulataihoz. Számszerűsítve több tíz repülőtechnikai eszközről beszélünk. Ha ezt humán erőforrás tekintetében akarjuk vizsgálni, azt mondom, ha kétüléses repülő eszközről van szó, bizonyos szorzóval kell számolnunk. Attól függ, hogy milyen területen akarjuk ezeket alkalmazni. 100–200 fő az, amire a mai honvédségnek, a légierőnek szüksége van. Ez a rövid távú igényünk” – nyilatkozta Varga Attila ezredes, a MH Parancsnoki Irodájának vezető szakreferense.

A Kormányzat és a Magyar Honvédség parancsnokának elkötelezett szándéka, hogy a képzést nemzeti keretek között tudja megvalósítani. Ennek a feltételeit igyekeznek megteremteni. 2017-től már érkeznek hazánkba az alapképzésre repülőeszközök. A vadászpilótákat eddig Kanadában készítették fel, a NATO sztendereknek megfelelően. Az amerikai és olasz képzés felé nyitottak, amíg a feltételek Magyarországon nem állnak rendelkezésre.

Egy állásbörzén indult az együttműködés, ahol elhangzott az a kérdés, hogyan kapcsolódhat az egyetemen zajló utasszállító pilótaképzés a honvédséghez. Felvették a kapcsolatot a Toborzóiroda századosával. Így került a toborzókampány nyitóeseménye Nyíregyházára.

„Természetesen nemcsak repülőmérnöki-pilóta szakon, hanem más gépészmérnöki szakon is van lehetőség becsatlakozni. Nyilván a rendezvény nem kizárólag a gépész- vagy repülőmérnök hallgatókat célozza, hanem lesznek itt középiskolások, akik érdeklődnek a terület iránt. A rendezvénynek nem titkolt célja, hogy erősítse a Nyíregyházi Egyetem és a Honvédség kapcsolatát, ami hagyományosan nagyon jó, illetve a honvédelmi tudatot, vagy a haderő létjogosultságát, fontosságát is szeretnék itt népszerűsíteni a mai nap folyamán” – fogalmazott a Nyíregyházi Egyetem mb. rektorhelyettese, dr. János István.

A Területi Védelmi Bizottság elnöke is megjelent a toborzóeseményen, hogy találkozzon azokkal a fiatalokkal, akik a honvédelemben keresik jövőjüket.

„Azt láttuk az elmúlt időszakban, Magyarország óriási lépéseket tett abba az irányba, hogy azok az eszközök, amelyek az ország biztonságának a szavatolásához szükségesek, rendelkezésre álljanak. Azt gondolom, mindennapi biztonságunk tekintetében nagyon fontos üzenet. Ezeket a technikákat működtetni kell, és szükség van azokra a fiatalokra, akik a haza iránt elkötelezettek” – tájékoztatott Román István, a Területi Védelmi Bizottság elnöke.

A Magyar Honvédség Parancsnoki Irodájának ezredese a jövőképről szólva elmondta, hogy ez egy hivatás, mely szaktudást, kimagasló felelősségtudatot igényel, és egyfajta testületi szellemet. Ehhez biztos, kiszámítható pályát és előmenetelt kínálnak, olyan lehetőséget, melyet szociális eszközökkel is képesek megtámogatni, mely a pályán maradást erősíti.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Kappan- és Lakodalmas Fesztivál: hagyományteremtő rendezvény a múzeumfaluban

Kappan- és Lakodalmas Fesztivál: hagyományteremtő...

Hagyományteremtő szándékkal indítja útjára újabb gasztronómiai eseményét a...

Kézműves foglalkozások – A Nyíregyházára érkező turistáknak kedvez a TDM iroda

Kézműves foglalkozások – A Nyíregyházára...

Különleges programokat szervez a városba érkező vendégek számára a Nyíregyházi...