2022 nem a növekedés éve volt, vajon 2023 -ban lesz-e pozitív változás az ingatlanpiacon?

2022 nem a növekedés éve volt, vajon 2023 -ban lesz-e pozitív változás az ingatlanpiacon?

A 2022-ben bekövetkezett politikai és gazdasági események jelentősen átalakították az ingatlanpiacot.

Az év eleji lendületet követően fokozatosan csökkent az ingatlan-adásvételek száma, az ingatlanpiacon megállt a régóta tartó áremelkedés, de a lakások bérleti díja látványosan emelkedett.  A hitelfelvevők és befektetők száma visszaesett az év végére. Vajon, ezután 2023 milyen változásokat hozhat? A Duna House Nyíregyháza Búza téri irodájának vezetői most is megosztották várakozásaikat.

A 2021-es év zárásakor 2022 első félévére dinamikus és növekvő ingatlanpiacot prognosztizáltunk. Ez be is igazolódott, hiszen a korábbi éveket is túlszárnyaló módon emelkedtek az ingatlanárak és a tranzakciószámok is. Majd jött a háború, az egyre gyorsuló infláció, a megemelkedett kamatok, az ijesztő energiaárak és ezek hatására az ingatlanpiac a megyeszékhelyen is megtorpant, majd az év végére szinte megállt. A 2020 évihez viszonyítva drasztikusan, a 2021-hez képest minimális mértékben csökkent a kiadott használatbavételi engedélyek száma is, ami mutatja a befektetői kedv csökkenését is. Az év második felében a hitelből vásárlók aránya szintén csökkent. Azok járhattak még jól, akik az állami támogatások igénybevételekor ki tudták használni a támogatásokhoz kapcsolódó, kamattámogatott hitellehetőségeket, szemben azokkal, akik a hitelkamatoknál nem igényelhettek kedvezményeket – mondta el Balogh Béla a Duna House Búza téri Irodáját üzemeltető VG Ingatlanstúdió Kft. ügyvezetője.

A megyeszékhely lakásbérleti díjai jelentősen emelkedtek, már jócskán meghaladták a covid előtti időszakban jegyzetteket. A kiadó ingatlanok közül a potenciális bérlők vagy a nagyon olcsó, lakótelepi ingatlanokat keresték, vagy a kisebb, 36-52 négyzetméter alapterületű, belvárosi, jól berendezett, gépesített ingatlanokat, sok esetben 180-240 ezer/hó bérleti díj áron. Ez utóbbiakért a városban egyre nagyobb számban érkező külföldi cégek munkatársai „álltak sorban”, több kevesebb sikerrel, hiszen ezekből az igényes bérleményekből nagyon kevés volt. Irodánknál jelentősen megnövekedett az ezen bérlemények iránti igény az év második felében. – tette hozzá Balogh Béla

 

Mire számíthatunk az ingatlanpiacon 2023-ban?

Nos, a 2021 évihez képest 15% -kal esett vissza a tranzakciószám 2022-ben, ugyanakkor jövőre az országos előrejelzések alapján, helyben is további 15-20% visszaesés várható. Ezek elsősorban a hitelből vásárlók csökkenő aránya és a bizonytalan gazdasági környezet miatt történhet. Ugyanakkor az állami lakástámogatások (babaváró, falusi CSOK) meghosszabbítása kedvezően tompíthatja majd a kedvezőtlen ingatlanpiaci tendenciák hatásait. – nyilatkozta Gaál Lőrinc a Duna House Búza tér franchise partnere.

 

Tovább erősödhet az igény az agglomerációban vásárolható ingatlanok iránt, illetve Nyíregyházán a bérelhető lakásokra vonatkozóan. A következő évben is sláger maradhat a kimagasló energia hatékonysággal épített és kínált családiház vagy lakás. Ugyanakkor várható, hogy a rossz szigetelésű, elavult fűtési rendszerű ingatlanoktól akár olcsóbb áron is megpróbálnak majd megszabadulni a megye településein lévő ingatlantulajdonosok.

A családtámogatási rendszer részleteiről, a támogatott hitellehetőségekről közvetlenül, erre specializálódott szakemberünktől irodánkban kaphatnak részletes tájékoztatást, segítséget. – tette hozzá Gaál Lőrinc

 

#kapcsolódó

Új, zenés Móricz Pódiumszínpad programsorozat indul a Művész Stúdióban

Új, zenés Móricz Pódiumszínpad programsorozat...

Csernák Tibor vendégei az első alkalommal Gulyás Attila és Kovács Vecei Fanni,...

Augusztus 17-én rajtol a One Belt One Road Nations’ Cup Hungary ifjúsági világkupaverseny

Augusztus 17-én rajtol a One Belt One...

Az előzetes nevezések alapján tizennégy csapat – 12 nemzeti válogatott és 2...