35. Újévi koncert – Január 27-én a Bem József Általános Iskolában várják a közönséget

35. Újévi koncert – Január 27-én a Bem József Általános Iskolában várják a közönséget

Az intézmény befogadóképessége 800 fő, így érdemes elővételben megváltani a belépőjegyeket.

Bár új időpontban és új helyszínen, de idén is lesz újévi koncert Nyíregyházán. A nívódíjas Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport január 27-én, a Bem József Általános Iskolába várják a közönséget. Az intézmény befogadóképessége 800 fő, így érdemes elővételben megváltani a belépőjegyeket. 2022-ben Nyíregyháza kulturális élete visszatért a járvány előtti időszakhoz, sőt még jobb eredményeket produkált, mint előtte. Ezt mutatja például a Sóstói Múzeumfalu és a Kállay Gyűjtemény rekord látogatószáma is.

2021 végén nagy örömmel jelentették be, hogy egy év kihagyás után, 2022. január elsején újra megtartja a hagyománynak számító újévi koncertjét a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport. 2021 elején a koronavírus-járvány miatt nem lehetett rendezvényeket tartani, az akkori időszak megmutatta, hogy mennyire nagy szükség van a kultúrára, a rendezvényekre és a különböző programokra. 2022 őszén a háború okozta energiaválság újra ennek a szektornak az életét forgatta fel, intézmények kényszerültek ideiglenes bezárásra.

Új helyszín, megszokott színvonal

A zárva tartás sok helyen a mai napig aktuális, így a nívódíjas fúvószenekarnak is új helyszínt kellett keresnie az újévi koncertjéhez. A zenekar így január 27-én, pénteken 18 órától a Bem József Általános Iskolában várja a vendégeket. A sajtótájékoztatón Bakó Levente művészeti vezető megköszönte a tankerületnek a helyszínt, az önkormányzatnak és a Continental Arénának pedig a hangszerelést és a színpad biztosítását. Az újévi koncerten természetesen idén is lehet újdonságokra számítani.

Újdonságok a koncerten

A klasszikus nyitány után a bécsi keringőt nem is helyettesíti, talán kicsit feloldja, hogy valóban egy keringő jellegű, érzelmes jellegű Metallica számra készül. A szalagavatók idején sok intézmény készül keringővel, a Krúdy végzős diákjai erre a zeneszámra léptek fel az intézményükben, most pedig Suszter Csaba együttesvezető ötlete volt, hogy mi lenne, ha nagyobb közönség előtt is meg tudnák mutatni ezt a szép keringőt. Ez lesz a második műsorszám” – nyilatkozta Bakó Levente művészeti vezető, Liszt-díjas trombitaművész, karmester. A művészeti szakgimnázium táncművészeti tagozata néptáncos koreográfiával lép fel a koncerten, valamint Ignácz László klarinétszólóját is láthatja majd a közönség – tette hozzá Bakó Levente. A koncert második felében lesz Bach d-moll toccata és fúga, de ez alkalommal diszkó ritmusban, majd kezdődik a háromgenerációs majorette gála és a Nyíregyháza Táncklub latin egyvelege.

35 éves hagyomány

2023-ban egy kis jubileumot is ünnepel az újévi koncert, idén ugyanis már 35. alkalommal lépnek fel ilyen keretek között. A Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport évindító rendezvénye a város kulturális palettáján is fontos helyet foglal el.

A hagyományokat azt gondolom, hogy mindenféleképpen meg kell becsülni és tisztelni kell. Ez már egy nagyon régi hagyomány Nyíregyházán, és ha nem is ugyanabban az időpontban van, mint korábban, tehát nem január elsején, akkor is értékelni kell azt az erőfeszítést, amit megtett a zenekar és az őket körülvevő csoportok, azt, hogy a tankerület biztosította a helyszínt, hogy az önkormányzat a saját technikáját ingyen biztosítja az együttesnek. A csillagzatnak mindig össze kell állni, hogy szerencsés legyen” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Az idei újévi koncerten több mint 100 fő áll majd a színpadra: a zenekar tagjai, a majorette csoportok, táncosok és diákok egyaránt. Az intézmény befogadóképessége 800 fő, így érdemes elővételben megváltani a belépőjegyeket. Összehasonlításként, a Continental Arénában volt, hogy kétezren is részt vettek a koncerten, ezek alapján ebben az évben jóval kevesebben láthatják élőben a fúvószenekart és a táncosokat.

Eredményes volt a múlt év

A koronavírus-járvány után a 2022-es évben a város kulturális élete újra felpezsdült és még jobb eredményeket ért el, mint a Covid előtti időszakban.

Ez egyértelműen számokban megmutatkozik, a számok nyelvére lefordítható és nem számokra, hanem díjakra is lefordítható, hiszen voltak intézményeink, akik elismeréseket kaptak az elmúlt évben, ilyen volt a könyvtár és a Kállay Gyűjtemény. A Sóstói Múzeumfalu 52 éves fennállása alatt először lépte át a százezres látogatószámot és nagyjából 106 ezer vendéget fogadott, a Kállay Gyűjtemény szintén a legjobb évét produkálta az új házban, a könyvtárban nagyon sok rendezvény volt és szerencsére nagyon sokan járnak az intézménybe, sokan vannak azok, akik nem a digitális tartalmakban bíznak, hanem szeretik a régi könyv illatát. A Váci Mihály Kulturális Központ az összes tagintézményével együtt magasabb bevételt produkált az elmúlt évben, ez sok mindentől függ, de egy dolog biztos: az élet bármilyen is körülöttünk, az embereknek szükségük van arra, hogy kikapcsolódjanak” – tette hozzá dr. Ulrich Attila.

A napi rutinból kilépve a szórakozásra 2023-ban is szükség lesz, erre tudnak egyre hatékonyabban megoldásokat kínálni Nyíregyházán.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Téli előkészületek Nyíregyházán

Téli előkészületek Nyíregyházán

A NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai felkészülve a hideg időjárásra, elkezdték...

Fitt-Nőnap – Katus Attila érkezik a Continental Arénába

Fitt-Nőnap – Katus Attila érkezik a...

Március 7-én újra Fitt-esemény a Mozdulj Nyíregyháza keretén belül!