Alapkiképzés a területvédelmi ezrednél – Elkezdődött a nyolchetes képzés

Alapkiképzés a területvédelmi ezrednél – Elkezdődött a nyolchetes képzés

Egységes alapkiképzés kezdődött az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljnál.

Egységes alapkiképzés kezdődött az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljnál. Az újonc állomány nyolc héten keresztül fegyverekkel ismerkedik meg, lövész alapozó felkészítésen és terepfeladatokon vesz részt.

A gépkarabély szét- és összeszerelését, illetve karbantartását gyakorolták az alapkiképzésen résztvevők szerda délelőtt a Damjanich laktanyában. Kézi lőfegyverrel, pisztolyokkal, robbanószerekkel ismerkednek meg az újonc állomány tagjai, illetve terepfeladatokon vesznek részt a nyolchetes kiképzés során.

Új feladatok és eszközök

2022. október 3-tól egységesen a területvédelmi ezredek vették át az alapkiképzéssel kapcsolatos feladatok szervezését és végrehajtását. A mostani, január 16-ai bevonulás már a harmadik, ami az ezredek közreműködésével történik. Az alapkiképzésen sok újdonsággal találkoznak azok, akik a civil életből érkeztek a honvédséghez.

Szokatlan lehet elsőnek a folyamatos fizikai készenlét fenntartása, a fizikai erőnlét fokozása, ez a napi testnevelés órákkal meg is valósul, mind a normál, mind a katonai testneveléssel. Az is szokatlan lehet a civil életből érkezőknek, hogy itt fegyverrel dolgozunk, azt meg kell ismerni, a rendszabályokat be kell tartani, parancs alaki rendszerben dolgozunk, ezt pedig meg kell szokni” – mondta Vaska Zsolt önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető.

A mostani alapállományban fiatalok és idősebbek egyaránt vannak, a lövészállományt javarészt a fiatalok, a műszaki területet pedig az idősebbek tudják majd erősíteni a jövőben – tette hozzá a szakaszvezető.

Nyolchetes képzés

Az újonc állomány az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljnál vesz részt az alapkiképzésen, ők már megfeleltek egy egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgán. A nyolchetes alapkiképzés két részre van osztva, az első öt hétben maga az alapkiképzés zajlik, ezt követi egy adminisztrációs hét, majd két hét lövész alapozó felkészítéssel zárul.

A nyolchetes alapkiképzés célja az, hogy egyénileg felkészítsük arra a katonákat, hogy a szakkiképzésüket kötelékben meg tudják majd kezdeni, rendelkezzenek azokkal a szakmai, katonai alapkészségekkel, hogy a további speciális szakkiképzésük elkezdődhessen. Alapvetően két típusú állománnyal rendelkezünk, az egyik része szerződéses katonai szolgálatra jelentkezett, nekik mi hajtjuk végre itt, a megyében az alapkiképzésüket, őket az alapkiképzés végén átadjuk a műveleti alakulatnak és ott kötik meg velük a végleges szerződést. A tartalékos katonák a saját munkájuk mellett vállalják a katonai szolgálatot, nagyrészt a szabadidejükben. Általában ezt a munkáltatók támogatják, ezért a Magyar Honvédség kompenzációt biztosít a munkáltatók számára” – nyilatkozta Tóth Péter alezredes, az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

Az elmúlt években egyre népszerűbb lett a katonai szolgálat a fiatalok körében, az állomány jelentős része fiatal, motiváltak, erős hivatástudattal rendelkeznek – tette hozzá a parancsnok.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Milliárdos fejlesztések – Bővült az ipari park

Milliárdos fejlesztések – Bővült az...

Komoly érdeklődőkkel tárgyal az önkormányzat.

Házszámtábla ellenőrző akciót hajt végre a Közterület-felügyelet

Házszámtábla ellenőrző akciót hajt...

2023. április 11-től az év végéig