Hétvégén Disznótoros Fesztivál! Minden részlet itt!

Hétvégén Disznótoros Fesztivál! Minden részlet itt!

V. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXI. Nemzetközi Böllérverseny a Sóstói Múzeumfaluban

Március 4-én ismét a kulináris élvezeteké lesz a főszerep a Sóstói Múzeumfaluban, ahol kóstolójegyekkel lehet majd megízlelni a gasztronómiai kínálatban felsorakoztatott finomságokat. A kóstolójegy ára: 500 Ft, amit a látogatók a múzeumfalu több pontján is megvásárolhatnak.

Az önkormányzat támogatásának köszönhetően a rendezvényre a belépés ingyenes és díjmentes autóbusz különjáratok is indulnak Sóstógyógyfürdőre.

Ebben az évben 22 csapat méretteti meg magát, és mutatja meg főzőtudományát. A nap során több mint tízezer adag ételt kínálnak majd kóstolásra. A látogatók a rendezvényen végig követhetik a mangalica sertéshús feldolgozásának teljes folyamatát, a szúrástól a kolbász töltéséig. Hagymás vér, hurka, kolbász, tepertő, megannyi disznós finomság, és persze jó hangulat vár azokra, akik ellátogatnak a skanzenbe.

6 30 – Kapunyitás

7 00 – Disznóvágás

1000 – Megnyitó

A megnyitót követően a múzeumfalu portáit járva a Lajtorjás zenekar és Roberto gondoskodik a jókedvről.

1330 – Balkan Fanatik zenekar

1500 – Eredményhirdetés

A legjobbakat díjazzák

Az idén 21. alkalommal meghirdetett böllérversenyen a csapatmunkát, a böllérek szakértelmét, a hús előkészítését is értékeli majd a szakavatott zsűri. Díjazzák a hurkát, torost, kolbászt, fogópálinkát és forralt bort, mindezeken túl pedig közönségdíjat vehet át a legnépszerűbb csapat.

Színesítve a fesztivál hangulatát ezúttal is megjelennek a busók, és a panyolai alakoskodók. Emellett helyi termelők vásári forgataga és népi játszótér is várja majd az érdeklődőket.

Panyolai alakoskodók

Panyola településen nagy hagyománya van a télűzésnek, a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódó eseményeknek. A panyolaiak a hosszú, csendes, már-már unalmas hideg napokat megelégelve zajkeltéssel, tréfával, maskarába öltözéssel és egyéb mulatságokkal, vidámságokkal igyekeztek véget vetni a télnek. A maskarások, farsangolók végig járták a falut, illetve be-belátogattak házakba. Jellegzetes maskarás alakoskodás hagyománya alakult ki, melynek főbb alakjai közé tartozik a medve.

Fotósarok

Az idei évben a hagyományos falusi sertéstartás és disznóvágás egy-egy munkafázisát is felfedezhetik a látogatók az erre az alkalomra készült térképes játék jóvoltából. A játék utolsó állomásán autentikus disznótoros enteriőrben, díszletben örökíthetik meg magukat mindazok, akik teljesítették a múzeumfalu kihívását.

Ingyenes autóbuszjáratok útvonala

Vasútállomás - Krúdy Vigadó (megállóhelyek: Vasútállomás, Kossuth utca 9, Sóstói úti Kórház, Krúdy Vigadó)

Krúdy Vigadó - Vasútállomás (megállóhelyek: Krúdy Vigadó Sóstói úti Kórház, Kelet Áruház, Vasútállomás)

Indulási időpontok:

• Vasútállomás - Krúdy Vigadó: 6,00; 6,30; 7,00; 7,30; 8,30; 9,00; 9,30; 10,00; 10,30; 11,00; 11,30; 12,00; 12,30; 13,00; 13,30; 14,00; 14,30; 15,00

• Krúdy Vigadó - Vasútállomás: 10,00; 11,00; 12,00; 13,00; 14,00; 15,00; 16,00; 17,00; 18,00

#kapcsolódó

Mikor kezdődik és meddig tart majd az idei tavaszi szünet az iskolákban és az egyetemeken?

Mikor kezdődik és meddig tart majd...

Az általános és középiskolákban egységes, az egyetemeken viszont eltérő időpontokban...

Hétfő este nézz fel az égre, valami nagyon különlegeset fogsz látni!

Hétfő este nézz fel az égre, valami...

Hatvan éve nem volt ilyen, és szabad szemmel is gyönyörű lesz!