Tovább nő a bölcsődei férőhelyek száma

Tovább nő a bölcsődei férőhelyek száma

Az elmúlt 10 évben hatékonyan használta fel az önkormányzat az EU forrásokat.

Egyszerre öt helyen folynak kivitelezési munkálatok, vagy terveznek bölcsődei fejlesztéseket, komplett építkezést vagy férőhelybővítést Nyíregyházán, melynek csak egy része önkormányzati fenntartású – tájékoztatott kérdésünkre Jászai Menyhért. Az alpolgármester kiemelte: a jelenleg  működő 23  bölcsődéből 9 van önkormányzati fenntartásban, ám ez a férőhelyek 70%-a, s a fejlesztésekkel felkészülnek az igények várható növekedésére, valamint egy EU-célnak is igyekeznek megfelelni. 

Az elmúlt 10 évben hatékonyan használta fel az önkormányzat az EU forrásokat, hiszen valamennyi bölcsőde és óvoda energetikai vagy komplex felújítása megtörtént, döntően eszközbeszerzésekkel – utalt az előzményekre az alpolgármester.

Szabad intézményválasztás

Jászai Menyhért hozzátette, a 23 bölcsődei ellátást nyújtó bölcsőde és családi bölcsőde lefedi a város egész területét. Ebből 9 önkormányzati fenntartású, ami kötelező, gyermekjóléti alapellátás a város számára. A szabad intézményválasztás elve alapján a városlakók válogathatnak a szolgáltatások között, tehát jó értelemben véve verseny van, ami az ellátás színvonalát javítja. – A többi fenntartó számára azonban ez nem kötelező tevékenység, így, ha bármilyen beavatkozásra van szükség, azt a városnak kell megtenni, például, ha valaki bezár egy intézményt. Volt rá példa, de kezeltük, tehát az önkormányzatnak –  az igényeket is figyelembe véve – az egész városi ellátórendszerre tekintettel kell gondolkodnia, terveznie.

nyiregyhaza.hu

Jászai Menyhért

Szinte teljes kihasználtság

Az alpolgármester kiemelte, jelenleg ezret meghaladó férőhely van a városban, az önkormányzati rész ennek a döntő többségét adja, nagyjából 70%-ot. – A kihasználtságot tekintve van egyfajta szezonalitás a jelentkezések üteme és  az óvodai rendszerbe való átlépések miatt. Ha szükség volna rá, s több gyerek igényelne ellátást, akkor még tudnánk megnyitni kapacitást, de ez nem korlátlan. Tudni érdemes, hogy az Európai Tanács még 2002-ben kitűzte a célt, hogy a tagállamokban a 3 éves kor alatti gyerekek 33%-ának gondozásban kell lennie, ezt 2022-ben megismételték, 2030-as céldátummal. Nyíregyházán e cél megvalósulásához még mintegy 300 férőhely hiányzik! De nemcsak ezért építünk, hanem a jövőbe is tekintünk, bízunk a gyermeklétszám emelkedésében.

A gazdaságfejlesztés is ösztönző

– Nyíregyházán hangsúlyos a gazdaságfejlesztés, közel 2000 új munkahely létesítése már biztosnak mondható. Várakozásunk szerint egyre többen állnak munkába, mindez összefüggésben van a családot alapító nők munkába állásának segítségével. Ezt akadályozhatja, ha nincs elegendő férőhely, ezért mi az észszerű bővítést tekintjük feladatunknak, a pillanatnyi helyzetet és a beruházások jövőbeli kihívásait egyszerre elemezve, hogy nagyobb munkavállalói létszámot is ki tudjunk szolgálni.

Honvéd utca, Nyírszőlős és társaik

A napokban egy sajtóközlemény jelent meg arról, hogy a Honvéd utcán bölcsődei fejlesztést valósít meg az önkormányzat. – Itt a korábbi, nem önkormányzati fenntartó úgy döntött, nem folytatja a tevékenységét, az épület is leromlott, ezért úgy határoztunk, amint azt az EU források lehetővé teszik – hiszen döntően ebből finanszírozzuk ezeket a programokat –, akkor ezt a népszerű, jó fekvésű bölcsit újraépítjük, 3 csoporttal, 36 férőhellyel számolva, Nyírszőlősben is tervezve van egy bölcsőde, ott a pályázás, a forrás megszerzése folyamatban van. Más fenntartók is így gondolkodnak: már 3 beruházás elindult, gyakorlatilag párhuzamosan. Örökösföldön, az Orosi úthoz közel, a Bokréta utcán, valamint Salamonbokorban történik férőhelybővítés, vagy új intézmény építése. Látható cél a külső városrészek ellátásának fejlesztése, ahol sok fiatal család telepedett meg, szükség van a kapacitásokra, s az ovik is teljes kihasználtsággal működnek.

Nincs gondozási díj

– S ha már a pénzről van szó, komoly eredmény, hogy Nyíregyházán az önkormányzati fenntartású intézményekben nem fizetnek a családok gondozási díjat. Ugyanis, akármilyen nehéz volt a helyzet az elmúlt 12 évben, nem vezettük be, noha a törvény lehetővé tenné. S még egy fontos, 2022-es adat: a gyerekek 77%-a nem fizet az étkezésért költségtérítést, sőt a nyári zárva tartás idején például halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek házhoz szállítjuk az ebédet. A városvezetés úgy látja, ez az a terület, melynek előnyeit lehetőség szerint érintetlenül kell hagyni, s nagy érték, hogy az elmúlt bő évtizedben ez sikerült is – zárta az alpolgármester.

Szerző: Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Felvételi 2024: van, ahol az A2-es nyelvvizsgáért is jár a pluszpont

Felvételi 2024: van, ahol az A2-es...

Komoly eltérések vannak az egyetemek pontszámításai között, ami alól a nyelvvizsga...

Útlezárások: a héten Rally Európa-bajnokság

Útlezárások: a héten Rally Európa-bajnokság

Október 22-én rajtol el az idei Rally Hungary.