Nyíregyházi városnap

Nyíregyházi városnap

Nyíregyháza újratelepítésének 270. évfordulójára készülnek a város kulturális intézményei.

Nyíregyháza újratelepítésének 270. évfordulójára készülnek a város kulturális intézményei, hogy a városlakókkal együtt emlékezzenek azokra a betelepülőkre, akik a háborúk után elnéptelenedett településen új életet kezdtek. Április 12. és május 5. között a Levéltár, a Kállay Gyűjtemény, a Móricz Zsigmond Könyvtár, illetve a Nyíregyházi Értéktár szervez várostörténeti foglalkozást, városi sétát, és hirdet pályázatot.

Sebestyén Sándor szobrászművész emléktáblájánál, a Szarvas utca elején álltunk meg a Vármegyei Levéltár igazgatójával, hogy emlékeztessük a nyíregyháziakat a múltra. Azokra az ősökre és elődökre, akik Békés megyéből vagy a Felvidékről jöttek különböző lehetőségek reményében és kiváltságok ígéretével várost alapítani a nyírségi homokon. 1753-as májusi dátum szerepel az alapító levélen. Gróf Károlyi Ferenc újratelepítő földesúr és Petrikovics János szarvasi csizmadia a történet két főszereplője.

„A közelgő városnap alkalmából próbáljunk élményt adni mindazoknak, akik úgy szeretnének ünnepelni, hogy tudják, mit ünnepelnek. Éppen ezért hívunk és várunk mindenkit. Főképpen a diákokat, akiknek jó lenne, ha megtudnák, hogy mit ünneplünk a városnapon. A Levéltárban megmutatjuk a betelepülés dokumentumait. Ezen az egy napon lehet látni majd a telepítő levelet. Várják a kollégák a Kállay Gyűjteményben az érdeklődőket, ahol egy kiállítás-séta lesz. A könyvtárban, ahol helytörténeti séta lesz, és Ilyés Gábor tanár úr itt, a városközpontban végigvezeti mindazokat, akik úgy mennek el sokszor az emlékek mellett, hogy nem is tudják, hogy itt van az egész betelepítésnek az emléksora” – tájékoztatott a Vármegyei Levéltár igazgatója, Kujbusné dr. Mercsei Éva.

Gyalog és szekéren haladtak a betelepülők a mai Szarvas utcán, és tanyasi otthonaik mellett itt volt sokuknak városi lakása. A korabeli dokumentumok szerint az akkori tótok építtették az 1-es helyrajzi számon szereplő evangélikus templomot, majd hozzá az iskolát. Ehhez a történethez kapcsolódik osztályok, baráti társaságok, vagy akár családok számára is elérhető pályázat, mely különböző eszközzel és stílusban ad módot a múlt megörökítésére vagy megismertetésére. Április 12-től május 5-ig indulnak a városi séták a Levéltárban, a Kállay Gyűjteményben és a Móricz Zsigmond Könyvtár elől. Emellett Tanuljatok játszva, jelenítsétek meg a múltat! jelszóval hirdetnek várostörténeti vetélkedőt az említett kulturális intézmények.

„Lehet építeni korabeli Nyíregyházát, tehát a 18. sz. körüli Nyíregyházát. Gyurmából, legóból, vagy ha le akarják rajzolni, akkor mindenkit biztatok, hogy küldje az Értéktár rajzpályázatára, hiszen mi inkább olyan emlékeket várunk, amik az itt hallottakat idézik fel. El lehet játszani majd pl. a betelepítést, felvenni videóra. Lehet prezentációt csinálni a betelepítés örökségéből és emlékeiből. Vagy lehet Facebook-oldalt készíteni – biztosan ennek lesz a legnagyobb sikere –, hiszen ez ma divatos. Sőt, a könyvtár azt is felajánlja, hogy a korabeli reklámokból médiatárában reklámfilmet is gyárthatnak, akik inkább erről az oldalról szeretnék megközelíteni a városnapot” – szólt az ajánló a Vármegyei Levéltár igazgatójától.

Az eredményhirdetésre az ünnepélyes városnapon kerül sor. A győztesek jutalma nyíregyházi élmény lesz, olyan, ami mellett csak elmegy a városlakó, de nem ismeri, nézte, de nem látta, vagy nem töltött ott még időt.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Idén is begyűjtik a kidobott karácsonyfákat!

Idén is begyűjtik a kidobott karácsonyfákat!

A hagyomány szerint ilyenkor kell lebontani a fát, hiszen kezdetét veszi a...

Pályaorientációs foglalkozáson vettek részt a zrínyisek

Pályaorientációs foglalkozáson vettek...

A Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tanulóinak lehetősége volt...