Elnöki látogatás – Nyíregyházán járt Novák Katalin

Elnöki látogatás – Nyíregyházán járt Novák Katalin

Novák Katalin köztársasági elnök kétnapos látogatásra érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe.

Szerdán, Nyíregyházán találkozott a Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium kadétjaival, csütörtökön pedig az új Görögkatolikus Múzeum átadóján mond majd ünnepi beszédet.

Nyíregyházán kezdte kétnapos, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei látogatását Novák Katalin. A köztársasági elnök első állomása a Mikecz Kálmán honvéd kollégium volt, ahol az intézmény igazgatója és vezetője, valamint dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő fogadta az államfőt. Novák Katalin ezután a kadétokkal is találkozott a kollégiumban. Ezt követően átsétáltak a sportpályára, ahol egy katonai testnevelésórát is megtekintett a köztársasági elnök.

Honvéd kollégium Nyíregyházán

A vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium a 2021/22-es tanév elején nyitotta meg kapuit, mint a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium nyíregyházi intézményrésze. A kollégium a Nyíregyházi Egyetem kampuszán kapott helyet. A fiatalok képzése azért is fontos a honvédség számára, mert amióta nincs sorkötelezettség Magyarországon, nincs meg az állandó kapcsolat a haderő és a civil társadalom között. Hat órakor ébresztő, egy rövid reggeli torna, majd készülődés és reggeli – így indulnak a mindennapok a Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumban. A diákok különböző középiskolákba járnak, majd a nap végén visszatérnek a bentlakásos intézménybe, ahol összesen 300 tanulót tudnak fogadni, felújított, kétágyas szobákban. A diákok gyakorlati foglalkozásokon szerezhetnek ismereteket a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, idegennyelv-oktatás, szakkörök és szabadidős programok egészítik ki a kollégiumi életet. A köztársasági elnök a szerda délelőtti, nyíregyházi programját végül egy közös fotóval zárta a kadétokkal, majd megköszönte, hogy fogadták őt az intézményben, illetve átadott egy meghívót a Sándor-palotába a honvéd kollégium vezetőjének, dr. Horváth Andrásnak, amely egyúttal a diákoknak is szól.

Nyíregyháza, a katonaváros

Nyíregyháza 150 éves katonamúlttal büszkélkedhet, amit a jelenben sem felejtenek el, sőt, egyre aktívabb a honvédség szerepe a városban.

Sajnos a rendszerváltás után, amikor még öt laktanya volt Nyíregyházán, ugye mind megszűnt, de a jó hír az, hogy még Benkő Tibor miniszter úrral újraindítottuk a honvédelmi hagyományokat. A tartalékos ezred központja itt van Nyíregyházán, a volt Benczúr iskolában és még a Mikecz kollégiumot is együtt adtuk át, de természetesen vannak további terveink is. Én azt remélem, hogy ez a pozitív tendencia folytatódni fog” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc.

Novák Katalin délután még ellátogatott Nyírbátorba, majd Nagykárolyban vett részt a Kölcsey-szobor felavatásán. A köztársasági elnök programja csütörtökön Nyíregyházán folytatódik, április 13-án délelőtt 10 órakor átadják a Görögkatolikus Múzeumot, a Belvárosi Kulturális Negyed új intézményét.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Járattörlésekre figyelmeztet a Wizz Air az olaszországi légi közlekedési sztrájk miatt

Járattörlésekre figyelmeztet a Wizz...

Fennakadásokra, járattörlésekre lehet számítani a az olaszországi földi kiszolgálók...

Február 11-től újra nyit a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház

Február 11-től újra nyit a nyíregyházi...

A tervezett, tavaszi újraindulástól hamarabb, már február 11-től teljes munkarendben...