Bölcsődék – Tovább nő a férőhelyek száma

Bölcsődék – Tovább nő a férőhelyek száma

Egyszerre öt helyen folynak kivitelezési munkálatok, vagy terveznek bölcsődei fejlesztéseket, komplett építkezést vagy férőhely bővítést Nyíregyházán.

Egyszerre öt helyen folynak kivitelezési munkálatok, vagy terveznek bölcsődei fejlesztéseket, komplett építkezést vagy férőhely bővítést Nyíregyházán, melynek csak egy része önkormányzati fenntartású – tájékoztatott kérdésünkre Jászai Menyhért. Az alpolgármester kiemelte: a jelenleg működő 23 bölcsődéből 9 van önkormányzati fenntartásban, ám ez a férőhelyek 70%-a, s a fejlesztésekkel felkészülnek az igények várható növekedésére, valamint egy EU-célnak is igyekeznek megfelelni.

Az elmúlt 10 évben hatékony használta fel az önkormányzat az EU forrásokat, hiszen valamennyi bölcsőde és óvoda energetikai vagy komplex felújítása megtörtént, döntően eszközbeszerzésekkel – utalt az előzményekre az alpolgármester. Jászai Menyhért a Nyíregyházi Televízió stúdiójában hozzátette, a 23 bölcsődei ellátást nyújtó bölcsőde és családi bölcsőde lefedi a város egész területét. Ebből 9 önkormányzati fenntartású, ami kötelező, gyermekjóléti alapellátás a város számára, ám a többi fenntartó számára azonban ez nem kötelező tevékenység, így, ha bármilyen beavatkozásra van szükség, azt a városnak kell megtenni. Jelenleg ezret meghaladó férőhely van Nyíregyházán, az önkormányzati rész ennek a döntő többségét adja, nagyjából 70%-ot. Az Európai Tanács kitűzte a célt, hogy a tagállamokban a 3 éves kor alatti gyerekek 33%-nak gondozásban kell lennie.

Az alpolgármester megerősítette, Nyíregyházán hangsúlyos a gazdaságfejlesztés, közel 2000 új munkahely létesítése már biztosnak mondható, mindez összefüggésben van a családot alapító nők munkába állásának segítségével, ezért a városvezetés az ésszerű bővítést tekinti feladatának. Például a Honvéd utcán 3 csoporttal, 36 férőhelyesre tervezve újraépíti a város azt a jó fekvésű, népszerű bölcsit, melynél a korábbi, nem önkormányzati fenntartó úgy döntött, nem folytatja tevékenységét. A fejlesztést az EU források – amiből döntően finanszírozzák ezeket a programokat – lehetővé teszik, s Nyírszőlőben is tervezve van egy bölcsőde, ott a pályázás, a forrás megszerzése folyamatban van.

Jászai Menyhért hozzátette, szükség van a kapacitásokra, s az is komoly eredmény a rendszerben, hogy Nyíregyházán az önkormányzati fenntartású intézményekben nem fizetnek a családok gondozási díjat.

A nyári zárva tartás idején pedig a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek házhoz szállítják az ebédet. Az alpolgármester úgy látja, ez az a terület, melynek előnyeit lehetőség szerint érintetlenül kell hagyni, s nagy érték, hogy az elmúlt bő évtizedben ez sikerült is.

Szerző: Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Ez nagyon menő! - Utcai művészet!

Ez nagyon menő! - Utcai művészet!

Ilyen is lehet a művészet! Fotók: Facebook

Jégtusa iskolásoknak - népszerű a korcsolyázás

Jégtusa iskolásoknak - népszerű a korcsolyázás

Jégtusa néven ügyességi versenyt rendeztek általános iskolásoknak a Városi...