Tragédia – Napokig autózott halott gyermekével a nyíregyházi nevelőanya

Tragédia – Napokig autózott halott gyermekével a nyíregyházi nevelőanya

Gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó hatóság azt a nőt, aki egy halott gyermekkel jelent meg szombat kora reggel a Nyíregyházi Rendőrkapitányság előtt. Az eddigi nyomozás során kiderült: a két és fél éves gyermek még szerda este etetés közben félrenyelt és megfulladt. Nevelőanyja két napig autózott a kisfiú holttestével Nyíregyházán és a környékén. A tragikus halálesetnek vármegyei szálai vannak. A hír az egész országot bejárta a hétvégén, szerkesztőségünk pedig újabb információkat szerzett az ügyről hétfőn. Megrázó tudósítás következik.

Egy autó állt meg szombat reggel a rendőrség épülete előtt, egy házaspár szállt ki a járműből a Stadion utcán, akik akkor közölték a hatósággal, hogy egy halott gyermek van a csomagtartójukban. Az eset 5 óra 50 perckor történt szombaton kora reggel.

A rendőrségre április 15-én érkezett bejelentés arról, hogy egy kétéves gyermek életét vesztette. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói büntetőeljárás keretein belül vizsgálják az eset körülményeit” – nyilatkozta Hrenkó Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Napok óta autóban volt

A nyomozás során kiderült: az elhunyt 2 és fél éves kisfiú és a húga 2023. január 13-án kerültek nevelőszülőkhöz, akiknek két saját gyermekük is volt, mindannyian együtt éltek Nyíregyházán. A nevelőszülők jelentkeztek a hatóságnál szombat reggel a kisfiú holttestével.

Ez pedig már a Nyíregyházától 30 kilométerre fekvő Baktalórántháza, itt lakik a nevelőanya nagymamája, aki azt mesélte, unokája nevelt és saját gyermekeit is nagyon szerette.

Az unokám a pszichiátrián van, azt hiszem, öngyilkos akart lenni. Imádja a gyermekeket, nála már volt több gyermek, de mindet megsiratta, miután szülőkhöz került, és még utána is megnézte őket, akit lehetett” – nyilatkozta a nagymama.

A nevelőanya nagymamája még húsvétkor is látta a gyerekeket, az ünnepet együtt töltötték.

Olyan boldog volt, mikor itt volt a nagyanyjánál, úgy hívta nagyanyja, hogy sírva fakadtam mikor megláttam, olyan jó húsban volt a gyermek, hogy öröm volt ránézni, a kislány is” – ezt már könnyek között mesélte Juliska néni.

Újabb részletek

Hétfőre újabb megrázó részletek derültek ki a tragédiáról. A nevelőanya április 12-én, tehát szerda este megetette az egyébként legyengült állapotban lévő kisfiút, aki félrenyelt és megfulladt. Az éjszakát még a lakásban töltötte a nevelőanyuka a kisfiúval és a húgával, majd a hajnali órákban az autó csomagtartójába tette a két és fél éves gyermeket, a kislányt pedig gyermekülésbe ültette. Sem orvosi segítséget nem kért, sem mentőt nem hívott, illetve ő maga sem indult kórházba a gyerekkel – mondta dr. Szilágyi László, a vármegyei főügyészség szóvivője.

Két napig Nyíregyházán, illetve a környékén autózott, ennek pontos körülményeit a nyomozó hatóság még jelenleg is tisztázza. 2023. április 15-én a hajnali órákban a férje és az apósa találtak rá a város külterületén és ők kísérték be a Nyíregyházi Rendőrkapitányságra, ahol elrendelték a nyomozást. Egyébként a lakását ezen az éjszakán öngyilkossági szándékkal hagyta el a jelenlegi adatok szerint” – mondta dr. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

A nő nem tett vallomást és panasszal sem élt a gyanúsítás ellen. Nem vették őrizetbe, szabadlábon védekezhet. Ennek egyik oka, hogy a bűncselekményért a törvény szerint 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, valamint a nő 26 hetes terhes – tette hozzá a szóvivő. Az ügyben még rengeteg a kérdőjel, a további nyomozások válaszolhatják meg a kérdéseket. A nevelőanya férje, a nevelőapa tanúként szerepel az ügyben.

Rendkívüli bizottság

Még szombat délután egy közleményt adott ki a Nyíregyházi Egyházmegye, ebből lehet tudni, hogy a tragikus halálesetnek köze van az egyház nevelőszülői hálózatához. Az ügy kapcsán kerestük a Nyíregyházi Egyházmegyét is, ők viszont a rendőrségi vizsgálat lezárásáig nem nyilatkoznak és egyéb információt sem osztanak meg. A közleményükből azt viszont lehet tudni, hogy a Nyíregyházi Egyházmegye és a fenntartásában működő Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény szakemberek bevonásával egy rendkívüli bizottságot állított fel. Ez a bizottság segíti a rendőrség munkáját, illetve az érintett személyek gyászfeldolgozását is. A nevelőanyát a nyomozó hatóság segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki április 15-én az esti órákban.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Tájékoztatás a téli szünidei gyermekétkeztetés igénybevételéről

Tájékoztatás a téli szünidei gyermekétkeztetés...

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a téli szünet időtartama alatt...

90 százalék felett teljesít a Tourinform Sóstógyógyfürdő

90 százalék felett teljesít a Tourinform...

A sóstógyógyfürdői irodában elektromos rollereket és túrakerékpárokat is kölcsönözhetnek...