Gulyás Gergely: Az árstopok június 30-ig érvényben maradnak

Gulyás Gergely: Az árstopok június 30-ig érvényben maradnak

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Kormányinfót tartottak, melyen beszámolnak a kormány legújabb döntéseiről.

Gulyás Gergely elmondta,

hogy a cél az, hogy az infláció decemberre egyszámjegyűvé váljon, valamint hogy

az árstopok június 30-ig mindenképpen érvényben maradnak.

A kormány a monetáris politikát a jegybank feladatának tartja, de az alapkamat csökkentésének szándékat üdvözli, mondta Gulyás Gergely.

A miniszter kijelentette, a mezőgazdaság terén a feladat még most is a tavalyi károk mérséklése, ezért a mezőgazdasági öntözés költségeit idén a kormány fedezi majd.

A miniszter elmondta, hogy az ukrán gabonafélék és mezőgazdasági termékek behozatalának átmeneti tiltása összesen huszonöt termékkörre terjed ki. Olyanokra, mint a repce és napraforgó mag, a liszt, az étolaj, a méz és egyes húsfélék is tiltólistára kerültek. Az átmeneti tilalom 2023 június 30-ig tart a jelenlegi döntés szerint.

A más országokból behozni tervezett gabona és olajos növények esetében a kormány kötelezővé tette az EKR-be való bejelentést, amivel meg kívánják akadályozni a más országokból érkező termékek bejövetelét is.

Hozzátette: a tranzitszállításokra Magyarországon keresztül továbbra is van lehetőség. A hazánkon keresztülhaladó termékeket a hatóságok rendszeresen ellenőrizni fogják.

Aláhúzta, Magyarország kész segíteni Ukrajnának, de a szolidaritás korlátja az, hogy a magyar gazdákat meg kell védeni.

Mint mondta, szerdán az agrárminiszter tárgyalt az Európai Bizottsággal ennek érdekében, ennek köszönhetően úgy tűnik,  hogy Brüsszel is hajlandó konkrét javaslatot elfogadni az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésére.

A kormány a szerdai ülésén azt a döntést hozta, hogy a korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozásoknak az átlagfogyasztás fölött ezentúl 165 forint/kw helyett 70 forint/kw-ot kell fizetniük, ami a lakossági piaci árral megegyező.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bár januárban tetőzött Magyarországon az infláció, a pénzromlás viszont biztosan velünk marad mindaddig, ameddig a háború tart.

Kifejtette, az árstopok bevezetése óta több mint hatezer üzletet ellenőrzött a hatóság, hogy betartják-e az előírásokat. A kormány nem tűri a trükközést és a nyerészkedést – szögezte le a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra elmondta, görög és francia példára a kormány akciók meghirdetésére fogja kötelezni a kereskedelmi üzleteket. Ez azt jelenti, hogy az alapvető élelmiszereknek mintegy 20 kategóriába kell besorolódniuk, az érintett kereskedelmi egységeknek mindegyik kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt árnál alacsonyabban kínálni.

Mindez elmondása szerint hetente változhat, vagyis heti akciók lesznek. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre – emelte ki.

hirado.hu

#kapcsolódó

Tájékoztatás a NYÍRVV március 15-i munkarendjéről

Tájékoztatás a NYÍRVV március 15-i...

A NYÍRVV Nonprofit Kft. a közelgő nemzeti ünnep kapcsán közleményben tájékoztatta...

Fiatal kosaras lett a hónap sportolója

Fiatal kosaras lett a hónap sportolója

Balázs, és edzője Demeter Ádám volt a Szieszta vendége.