Tájékoztatás - fakivágási munkálatok

Tájékoztatás - fakivágási munkálatok

Kérik az arra közlekedők türelmét és megértését!

2023. május 30-án elkezdődik a Blaha Lujza sétány jegenyenyár fasor rekonstrukciójának első üteme a balesetveszélyes fák eltávolításával.

A NYÍRVV Nonprofit Kft., mint a közterületi zöldfelületek kezelője kedden, szerdán és csütörtökön fakivágási/faápolási munkálatokat végez a sétány Északi és Déli oldalán.

A fasor egyedeit a szakemberek egyesével felmérték. Vizuális és műszeres vizsgálatot (Fakopp 3D) végeztek, amellyel kimutatták, hogy előrehaladott korhadás és odvasodás áll fenn, feltehetően korukból és a kedvezőtlen élőhelyi viszonyokból fakadóan. A vegetációs folyamat beindulásával láthatóvá váltak a lombkorona száradásos folyamatai is, és mivel ezek a fák fokozott balesetveszélyt jelentenek a gyalogos- és gépjármű forgalomra, valamint a parkoló járművekre egyaránt, ezért szükségessé vált kivágásuk.

A fakivágás összesen 20 db fát érint, melynek pótlása 37 db előnevelt oszlopos habitusú fa ültetésével történik az őszi időszakban (mivel a nyári meleg és a légköri aszályos időszakok csökkentik a fák eredési potenciálját). A fasor megmaradó egyedeinek egészségi állapotát veszélyeztető folyamatait ápoló célzatú kertészeti beavatkozásokkal lassítják.

A fakivágás során az érintett Blaha Lujza sétányon forgalomkorlátozást vezetnek be, a munkavégzés ideje alatt (06:00-14:00 között) az átmenő forgalom megszűnik.

 

Kérjük az arra közlekedők türelmét és megértését!

Háttér:

A jegenyenyárt (Populus nigra 'Italica') a 17. században nemesítették Lombardiában. Toronyszerű, gyors növésű, harmincöt méteres magasságot is elérő alakja miatt volt népszerű sokáig. A jegenyenyár a légszennyezést kevéssé toleráló, rövid életű, a betegségekre és kártevőkre meglehetősen érzékeny fafaj. A gyors növekedési üteme miatt fája törékeny, nagyobb viharokban könnyen letörnek a hajtásai. Sekélyen gyökerezik, emiatt a dőlésveszély és az építési munkálatoknak való kitettsége fokozott. A termőhelyi adottságoknak és az ártalmakkal terhelt urbanizált környezetben (sózás, légszennyezés, út és közmű építések stb.), a fákra gyakorolt negatív hatások az idő előrehaladtával fokozódnak és kihatnak a hosszútávú megtarthatóságára.

Nyíregyháza MJV Sajtószolgálata

#kapcsolódó

Képekben az idei Márton-nap a Sóstói Múzeumfaluban

Képekben az idei Márton-nap a Sóstói...

Több százan érkeztek a Sóstói Múzeumfaluba.

Hasba szúrta élettársát

Hasba szúrta élettársát

Tájékoztatás vádemelésről.