Bronzos lett a Bánki Robot Team – Újabb nyíregyházi siker az Országos Tudományos Innovációs Olimpián

Bronzos lett a Bánki Robot Team – Újabb nyíregyházi siker az Országos Tudományos Innovációs Olimpián

A nyíregyházi Bánki Robot Team a Wibrazz nevű találmánnyal pályázott.

„Be kell vinni az életet a tudományba, hogy a tudományt kivihessük az életbe” – mondta Kossuth Lajos. Ilyenfajta bölcseleteket olvashatunk az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia 32. díjkiosztó ünnepsége kapcsán, melynek Karikó Katalin volt a díszvendége. Az idei versenyre 218 diák 157 projekttel nevezett, melyből csupán 27 pályázat jutott a döntőbe. A díjazott fiatalok között volt a Bánki Robot Team bronzérmet szerzett kéttagú csapata is, Zsigó Zsolt tanár úr vezetésével.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem aulájában kétnapos nyilvános kiállítás keretében mutatkoztak be az Innovációs Szövetség döntőjére hivatalos ifjú kutatók. A több tíztagú zsűri döntése szerint 42 diák, akik között megtalálható olyan, aki agyhullámolvasót fejlesztett, de van, aki épületenergetikai felmérő robotot épített, vagy lakásba okoskertet hozott létre, esetleg otthoni energiatakarékosságot jutalmazó játékos applikációt tervezett. A nyíregyházi Bánki Robot Team a Wibrazz nevű találmánnyal pályázott. A kéttagú csapat egyik versenyzője a Vasvári gimnázium testnevelés tagozatos osztályának tanulója, állítólag – és nem mellesleg – kiváló női focista.

„A termékünknek az a neve, hogy Wibrazz. Az egész abból indult, hogy az edzéseken túl sok volt az idő, ami elment azzal, hogy az edző odahívott magához, ezért gondoltam, hogy kitalálok egy eszközt, amivel egyszerűbb lesz a kommunikáció. Ezt tovább alakítottam arra, hogy a hallássérültek edzését segítsem. Ez az eszköz tudja, hogy az edzőnél van egy mestereszköz. Ha ezen megnyomja a gombot, akkor a gyerekek hátán lévő szerkezet rezeg, így felhívja a figyelmet arra, hogy valamiről beszélni kell” – fogalmazott a díjazott csapat egyik tagja, Zsigó Dalma.

A siker mindig és általában a probléma felismerésével kezdődik, és csak azután jön a próbálkozás, a kutatás és a kísérletek, majd az innováció. Dalma társa Marczis Kata, most érettségizett a Bánkiban.

„Az MTK az egy híres csapat. Nekik van egy társintézményük, amelynek az a neve, hogy Ezüst Cipő Hallássérült Foci Suli. Olyan diákokkal foglalkoznak, akik focizni akarnak, nagyon szeretik, viszont hallássérültek. Ifj. Fekete László az edző. Őt kerestük fel, mondtuk neki, hogy van ez az eszközünk. Ő ennek nagyon örült, mondta, hogy évek óta keresnek egy olyan műszert, ami segítheti a kommunikációt ebben a sportágban” – folytatta Dalma.

Egy applikáció segítségével küldenek üzenetet valamennyi játékosnak, vagy csak a megjelölt sportolóknak egy meghatározott kód szerint.

Lassan negyedszázada vesz részt a versenyeken a Bánki Robot Team éppen aktuális tagsága. Időközben megismerték a szövetség működését, a fejlesztői környezet elvárásait. Kaptak már 2 első díjat, 3 második és 2 harmadik díjat nyertek a Bánki Robotosok. Ezen a versenyen dobogós helyezettek jutalma az ösztöndíj, illetve 100 plusz pont a felvételi eredményekhez.

„Először egy egyoldalas, rövid absztraktban megfogalmazzák a versenyzők az ötleteiket. Ezt minden zsűritag megkapja és pontozza. Értékeli azt, hogy szerinte megvalósítható és újszerű az ötlet. Alkalmasnak látja-e a versenyzőket arra, hogy ezt létrehozzák. Nagyjából a felét szokták elfogadni. Utána a csapatok kapnak két konzulenst. Ezután a fiatalok két ismérvnek kell megfeleljenek. Az egyik az, hogy szakmailag is jók legyenek, a másik, hogy mentorálást is tudjanak a csapatok számára nyújtani. Azt is nézik a több hónapos munka során, hogy valóban a diákok végzik-e a feladatokat. Megbizonyosodnak erről, illetve segítik is a munkájukat tanácsokkal, esetleg összehozzák őket szakértőkkel, akik további segítséget nyújthatnak a diákoknak” – tájékoztatott Zsigó Zsolt, a Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium tanára, a Bánki Robot Team megalapítója.

Piacképes termékké igyekeznek tenni a találmányokat. Ezért is döntött az Innovációs Szövetség arról, hogy mostantól az Olimpia nevet viseli a vetélkedő. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára is segítséget kínált, illetve léteznek olyan befektetési alapok, melyek a találmányok szociális hatását számolják, és talán támogatják. Ily módon hasonlítható pl. a Cápák között televíziós műsorhoz, ahol szintén befektetők jelennek meg a találmányok és tervek körül.

A díjkiosztó ünnepséget – többek között Karikó Katalin jelenlétében – tartották a Kopaszi-gáton, az ÖbölHáz Rendezvényközpontban, ahol az ország legtehetségesebb 10–12 diákja kapott kiemelt elismerést.

„Azt csináld, amit szeretsz, azt a témát kutasd, amire érdemes egy egész életet feltenni! Ez a boldogság, így a siker titka” – mondta Karikó Katalin, a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjátadó gáláján.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Tájékoztatás a téli szünidei gyermekétkeztetés igénybevételéről

Tájékoztatás a téli szünidei gyermekétkeztetés...

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja a Tisztelt Szülőt/Törvényes...

Programajánló

Programajánló

A Váci Mihály Kulturális Központ közelgő eseményei.