Igazi szenzáció – Észak-kínai leopárdok születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Igazi szenzáció – Észak-kínai leopárdok születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Igazi ritkaságnak számító észak-kínai leopárdok születtek a Nyíregyházi Állatparkban.

A kis jövevények átestek az első orvosi vizsgálaton, ebből kiderült, hogy két nőstény és egy hím jött a világra egy hónappal ezelőtt. A gondozóknak és az állatorvosoknak most először sikerült a kicsiket megfogni.

Hármas ikerpár született, jelenleg egy hónaposak, a vemhesség és az ellés is jó körülmények között és rendben zajlott le, komplikáció nélkül” – közölte dr. Biácsi Alexandra állatorvos a sajtó megjelent képviselői előtt.

Egészséges kölykök

Kedd délelőtt mutatták be a Nyíregyházi Állatpark legújabb jövevényeit, észak-kínai leopárdkölykök születtek. Az állatok átestek az első orvosi vizsgálaton, egyesével megmérték a súlyukat, ellenőrizték a fogazatukat, chipet kaptak, illetve megállapították a nemüket is: két nősténnyel és egy hímmel bővült a család. Az még egyelőre kérdéses, hogy az állatpark látogatói mikor láthatják a hármas ikreket.

Észak-kínai leopárdot nem régen kezdtünk el tartani, ez a tenyészpár egy éve van együtt nálunk, és ez nagyon nagy siker számunkra, illetve nagyon nagy szerencse, hogy gyorsan egymásra talált ez a pár és egy éven belül már utódoknak adtak életet. A kölykök körülbelül egy hónap múlva kezdenek el szilárd takarmányt fölvenni, és amikor majd az anya először kivezeti a kifutóba, akkor kezdik el felfedezni, és ezt nem tudjuk, hogy mikor fog majd megtörténni” – nyilatkozta dr. Biácsi Alexandra, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosa.

Kiemelt feladat a fajmegőrzés

Számtalan olyan faj van a világon, amelyek végveszélyben vannak, éppen ezért átértékelődtek az állatkertek szerepe is, egyre inkább a fajmegőrzéssel foglalkoznak. Ennek keretében érkezett egy nőstény észak-kínai leopárd Franciaországból Nyíregyházára 2022-ben, ahhoz a hím egyedhez, aki évekkel ezelőtt Németországból került a Nyíregyházi Állatparkba.

Egy olyan alfajról van szó, ami Észak-Kínában őshonos és pont azért, mert sokkal hűvösebb területeken él, sokkal vastagabb a bundája is. Világszinten igazi szenzáció, hiszen összesen állatkertekben 55 egyed él, közülük a Nyíregyházi Állatparkban öt állat található” – nyilatkozta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark sajtóreferense.

Az egy hónapos kölyköket most először tudták megfogni a gondozók és az orvosok, hogy átessenek az első vizsgálatokon, ahol kiderült: egészségesek az állatok, nyitva van a szemük, sűrű bundával rendelkeznek, tápláltságuk pedig megfelelő.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Meggyújtották az első gyertyát a nyíregyházi katonák

Meggyújtották az első gyertyát a nyíregyházi...

November 26-án ünnepélyesen meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját...