Online árfigyelő rendszer: olcsóbb lett az élelmiszer az árverseny miatt

Online árfigyelő rendszer: olcsóbb lett az élelmiszer az árverseny miatt

A magyar emberek szeretik az online árfigyelő rendszert.

Ezt a Gazdasági Versenyhivatal elnöke mondta az M1-en. Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta: az online árfigyelő rendszer árversenyt generál a boltok között, így már bevezetésének az első heteiben érezhetően csökkentek az átlagárak.

Olcsó legyen és jó minőségű. Ilyen termékeket keresnek a boltokban a vásárlók. A dolguk napról-napra könnyebb.

1200 bolt minden nap éjfélig feltölti az árait az online árfigyelő rendszerbe, 62 termékkategóriában.

Így a vásárlók minden reggel már a legújabb akciókat láthatják a weboldalon. A legtöbb fogyasztó a tej, a vaj, a csirkemell, a kefir és a trappista sajt árait figyeli.

Egyre többen használják az egyszerű és naprakész online árfigyelő rendszert. Indulása óta több mint félmillióan látogattak el az oldalra és 40 milliószor kattintottak a különböző lehetőségekre.

Folyamatos árverseny

Az online árfigyelő folyamatos árversenyt generál, ezért már nemcsak egy-egy héten, vagy egy-egy nap fizethetünk kevesebbet az élelmiszerekért. Megindult ugyanis az árak tartós csökkenése és az árverseny az üzletek között.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint több mint 20 százalékkal fizetünk kevesebbet a fokhagymáért, az almáért, és az újkrumpliért. 10 százalékkal kevesebbe kerül a túró, a pulykamell, a tojás és különböző kenyérfélék is.

A Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálta a tejpiacot is. Felmérésük azt mutatja, hogy júniusban a tej az előző hónaphoz képest 2,7 százalékkal, a sajt 2,3 százalékkal, a vaj pedig 2,8 százalékkal lett olcsóbb.

„A 62 termékből 53-ban érdemben is csökkentek az árak, közel 7 százalékkal, de ez átlag. Átlagosan ez azt jelenti, hogy az élelmiszerinflációra 1,8 százalékos csökkenési hatással volt” – magyarázta Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

Az élelmiszer-infláció csökkenésével 0,6 százalékkal csökkent az átlagos infláció is. Gazdasági szakértők szerint a kormány árcsökkentő intézkedései miatt a következő időszakban egyre dinamikusabbá válik ez a tendencia, olyannyira, hogy az felülmúlja még a korábbi várakozásokat is.

Csökkenő infláció

„Minden jel arra mutat, maga a sikere is az online árösszehasonlító rendszernek, az akcióknak, hogy az infláció sokkal gyorsabb ütemben fog csökkenni a következő időszakban, mint ahogy azt akár a nemzeti bank, akár a kormány, akár az elemzők várták volna korábban. Egy nagyon gyors csökkenést várok az éves inflációs mutatóban, ezt alátámasztják a havi értékek is” – hangsúlyozta Sebestyén Géza, az MCC gazdaságpolitikai műhelyvezetője.

A jelenlegi elemzések alapján már novemberre egyszámjegyűre csökkenhet az infláció. A pénzügyminiszter a napokban konkrét számokat is mondott. Varga Mihály úgy látja, decemberre 7–8 százalékra mehet le az árindex, ami segíti a gazdaság fellendülését.

hirado.hu

#kapcsolódó

Mozdulj Nyíregyháza! – Elindult a tavaszi szezon

Mozdulj Nyíregyháza! – Elindult a tavaszi...

Elindult a 2023-as Mozdulj Nyíregyháza! 21 helyszínen, 40 foglalkozás.

Megáldják a jubiláns házasokat

Megáldják a jubiláns házasokat

Február 8-ig lehet jelentkezni