Nyíregyházán épül fel a Sunwoda legmodernebb gyára

Nyíregyházán épül fel a Sunwoda legmodernebb gyára

A zöld megoldásoknak köszönhetően kevésbé terheli majd a működés a helyi hálózatot

A Sunwoda cégcsoport elektromobilitási vállalataként funkcionáló Sunwoda Mobility Energy Technology Co., Ltd. (SEVB) eddigi legmodernebb akkumulátorgyárát építi fel Nyíregyházán. Az üzem a Déli Ipari Park területén helyezkedik majd el, amelyet a városba érkező beruházásoknak különítettek el. A vállalatcsoport a fogyasztói elektronikát tekintve világelső, leányvállalata pedig az elektromos autók akkumulátorgyártói között a top10-ben szerepel. A Sunwoda Kelet-Magyarország egyik legnagyobb gazdasági szereplőjeként és munkáltatójaként érkezik Nyíregyházára.

A Sunwoda gyára 100%-ban megújuló energiával működik majd, az energiaellátás zöldenergia előállításával és zöldáram vásárlásával valósul meg, a vízfogyasztást pedig 90 százalékban tisztított szennyvízből tervezik megoldani. Az építkezés jövőre indul, és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés.

A Tier 1 minősítésű autóipari akkumulátorgyártó vállalat első európai gyártóbázisa lítium-ion energiaforrásokkal látja majd el Nyíregyházáról a kontinens ismert autóipari szereplőit. Az üzem úgynevezett “lighthouse factory”-ként a napi működésben kombinálni fogja a különböző ipar 4.0 megoldásokat, a legújabb digitális, intelligens gyártási technológiákkal optimalizálva a termelést.

Zöld megoldások és átlátható működés

A Sunwoda nemcsak a magyar környezetvédelmi előírásoknak, hanem más nemzetközi elvárásoknak is igyekszik megfelelni, hogy a gyár működése fenntartható, a környezetre gyakorolt hatása pedig a lehető legkisebb legyen. A gyár 100 százalékban megújuló energiaforrásokból fedezi majd a fogyasztását: napenergia-termeléssel, zöldáram-vásárlással, eredetgaranciákkal és egyéb megoldásokkal, miközben a vállalat folyamatosan vizsgálja a további zöld energiák felhasználásának lehetőségeit.

A gyár által termelt szennyvizet üzemen belül előkezelik és a magyar jogszabályokban előírt sztenderdekhez képest magasabb minőségben engedik a helyi csatornarendszerbe. Ezt a vizet a nyíregyházi szennyvíztisztító a város szennyvizével együtt kezeli, majd ún. szürkevízként bocsájtja a Sunwoda rendelkezésére. A cél az, hogy a termelés vízigényének 90 százalékát ebből a vízből fedezzék.

A fenntartható működést közös érdeknek tekintjük az önkormányzattal, ezért önként csatlakoztunk a nyíregyházi monitoringrendszerhez, ami a víz-, talaj- és levegőminőségre vonatkozó adatokat osztja meg a nyilvánossággal” – mondta Joe Wang, a Sunwoda magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

A vállalat az iparágban megszokottnál korábban megkezdte a konzultációt a magyar hatóságokkal az egységes környezethasználati engedélyre (IPPC), és a környezeti hatástanulmány előkészítésére (KHV) vonatkozóan.

A zajterhelés csökkentése érdekében úgy helyezik el a gépeket, hogy azok üzemelése a lehető legkisebb zajjal járjon, valamint extra zajvédő falakat is telepítenek annak ellenére, hogy hozzávetőlegesen másfél kilométerre lesznek a legközelebbi lakott területtől.

Helyi partnerség

A Sunwoda többéves fejlesztési stratégia kialakításáról döntött Nyíregyházával. Ennek keretében támogat majd olyan helyi közösségi kezdeményezéseket, mint például a közterület-fejlesztések, a megújuló energiára való átállás, a tömegsport, az oktatás, a környezet- és természetvédelem, vagy a szociális és az állatok jóllétéről gondoskodó programok.

A Sunwoda cégcsoportról és az SEVB-ről

A vállalatcsoportot 1997-ben alapították, központja Sencsenben található. Az elektromos járművekhez 2008-ban kezdett el akkumulátorokat gyártani. Termékportfóliója kiterjedt, számos energiatárolási technológiát és ahhoz kapcsolódó hardvert kínál az iparág ismert háztartási márkái számára. Gyárai Kínában és Indiában találhatóak, de képviseleti irodával rendelkezik Franciaországban, Németországban, az USA-ban és Izraelben is. 2011 óta a kínai, 2022 óta pedig a svájci tőzsdén is jelen van. A cég előkelő helyet foglal el mind a Kína TOP 500 magánvállalkozását, mind a világ legnagyobb megújuló energetikai vállalatait tartalmazó listán.

A 2014-ben létrehozott Sunwoda Electronic Vehicle Battery Co., Ltd. (Sunwoda-EVB) a Sunwoda Electronic Co., Ltd. leányvállalataként látja el az elektromos autózás ismert szereplőit lítium-ion technológián alapuló fejlett akkumulátoraival. Az SEVB az e-mobilitás területén a világ 10 legnagyobb akkumulátorgyártó vállalata közé tartozik, rendkívül magas kutatási és fejlesztési költségvetéssel és több mint 2600 kutatóval, akiknek jelentős szerepük van a K+F tevékenységekben. A Sunwoda elektromosautó-akkumulátor szegmense a Csoport egyik leginkább dinamikusan növekvő üzletága, és 2022-ben elnyerte a cég a Benchmark Tier 1-es Autóipari Akkumulátor Gyártó minősítését is.

#kapcsolódó

Hétvégén Disznótoros Fesztivál! Minden részlet itt!

Hétvégén Disznótoros Fesztivál! Minden...

V. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXI. Nemzetközi Böllérverseny a Sóstói...

Nyíregyháza már az adventre készül: felállították a város karácsonyfáját!

Nyíregyháza már az adventre készül:...

Egy 13 méter magas fenyőfa lesz idén Nyíregyháza karácsonyfája. A fenyőt Máté...