Új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban

Új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban

„Együtt kérjük az Isten áldását, Hogy tartsa meg talpon a gabonát!”

2023. augusztus 20-án Szent Istvánra emlékezve, az államalapítást méltatva az ÚJ KENYÉR ÜNNEPÉRE hívunk és várunk mindenkit a Sóstói Múzeumfaluba. Küldetésünknek megfelelően ezen rendezvényünk során is követjük a valamikori falu hagyományait, amikor is az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret és természetesen megünnepelték a legnagyobb mezőgazdasági munka, az aratás befejezését is. Ezen szokásokhoz kötődve, szedtük csokorba a nap eseményeit úgy, hogy a család apraja-nagyja találjon kedvére való programokat.

A 10.00 órai kapunyitás után, hagyományainkhoz híven lovak befogásával 10.30- kor elindítjuk a matolcsi szárazmalmot. Ez követően 11.00 órai kezdettel a nyíregyházi Burattino Bábszínház mutatkozik be, a bábművészek a Többet ésszel, mint erővel! című új előadással kedveskednek a nagyérdeműnek. Az új kenyér ünnepén a kovászos kenyerek is megmérettetnek, a Gazdaasszony/Gazda kovászos kenyere versenyünk eredményhirdetését 12.00 órakor tartjuk. dr. Páll István keménycserepekből álló nagyszerű magángyűjteményébe nyújtunk betekintést egy időszaki kiállítás kapcsán, melynek megnyitójára 12.30 órai kezdettől várjuk az érdeklődőket a Jármi kisnemesi lakóházba. 13.00 órakor „Hazám, hazám, csendes hazám…” címmel a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola népzenész tanárai és növendékei ünnepi hangulatot varázsolnak a faluközpontba, azt követően pedig Szentpéteri Levente solymászbemutatója várja a kicsiket és nagyokat a színpad elé. Az augusztus 20-i ünnep kihagyhatatlan része az új kenyér megszentelése, így 14.00 órakor hálaadó református istentiszteletre és kenyéráldásra várjuk a látogatókat. A falusi ünnep nem múlhat el mulatság nélkül! Éppen ezért a napi programjainkat 15.00 órakor, a Lókötő és Topogó Táncegyüttes jóvoltából néptáncbemutatóval, majd pedig táncházzal zárjuk a.

Vendégünk az Újfehértói Hagyományőrző Baráti Társaság Egyesülete, akiknek jóvoltából az aratás mozzanatainak legjavát leshetjük el a barabási iskolaudvaron, a Mátészalkai Kenyérmesterek csapata pedig vadkovászos pékáruk sokaságával kedveskedik minden érdeklődőknek.

Egész nap kínálunk még hamisítatlan falusi vásárt, népi játszóudvart a Méhecske Játéktér jóvoltából, kosaras körhintát és kézműves foglalkozásokat is. Aki pedig a térképes játékunkat sikeresen végig járja, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra „Magyarok kenyere” adományozói program jutalmát is megkaphatja. Lesz meg kemencében sült kenyérkóstoló az ABO Holding Zrt. támogatásával és megannyi finomság a kocsmában a Lenka Műhely és a kocsmárosné ajánlásával.

A programok végeztével a Sóstói Múzeumfalu 18.00 órakor zárja kapuit!

Ezen a napon belépés ingyenes!

Tessenek csak tessenek, hiszen tudják, a Sóstói Múzeumfaluban él és élmény a hagyomány!

#kapcsolódó

Lehallgatókészülék a fürdőszobában

Lehallgatókészülék a fürdőszobában

A Nyíregyházi Járási Ügyészség tájékoztatása.