Erasmus+ - nyolc országból érkeztek Nyíregyházára

Erasmus+ - nyolc országból érkeztek Nyíregyházára

Augusztus 22-én 5 országból, 8 nemzet fiataljai érkeztek az Erasmus+ program keretében városunkba.

Az Erasmus+ az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet és sportot támogató programja, amelyre pályázatot intézmények nyújthatnak be, az egyéni részvétel ezeken keresztül valósulhat meg. A 2021–2027 közötti programszakasz költségvetésére több mint 26 milliárd euró támogatást fogadtak el. A nyíregyházi pályázó a Mustárházat működtető KÉK Egyesület.

Augusztus 22-én 5 országból, 8 nemzet fiataljai érkeztek az Erasmus+ program keretében városunkba. 31 diák. Többek között olasz, bolgár, lengyel, nigériai és erdélyi vendégek. A téma a demokrácia. A fiatalokat városunk alpolgármestere fogadta a Krúdy teremben.

Nyíregyháza büszke lehet a fiatalokkal ápolt kapcsolatára, legalábbis, ami a formális kereteket illeti. Rendszeres találkozók és beszámolók történnek a Diákönkormányzattal és a Diákpolgármesteri Irodával. Egyeztetnek terveikről, különféle programokról. Nyilván vannak olyan csoportok, akik nem érik el egymást, még saját kortársaikkal sem.

„A téma itt és most az, hogy a városi önkormányzat hogyan működik együtt a Diákpolgármesteri Irodával. Az önkormányzat hogyan segíti a fiatalokat, milyen a kapcsolatuk egymással, hogyan hallgatja meg őket. Nyilván az is téma, hogyan érzik magukat a városukban, ami általában azokon a diákparlamenti üléseken szokott felvetődni, amit itt, a Krúdy teremben tartunk. Erre kíváncsiak. Több országból érkeztek a fiatalok, nyilván mások és mások a szokások, úgyhogy én a nyíregyházi gyakorlatról fogom őket tájékoztatni”

– nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Ebben a teremben ülésezik a nyíregyházi önkormányzat, itt születnek a döntések – mondta a találkozón az alpolgármester. És ebben a teremben ülésezik a diákparlament is. Történész vagyok, úgyhogy sokat tudnék beszélni a demokráciáról.  Szólt Nyíregyháza gyöngyszeméről, a Sóstóról, és annak turisztikai látnivalóiról.

„A fő célja ennek a projektnek, megnézni kicsiben, hogyan működik a demokrácia. Ez egy Erasmus+ program második megállója. Először Gyergyószentmiklóson voltunk Romániában, és most itt, Nyíregyházán van a folytatás. Különböző minisztériumokat alakítottak ki a résztvevők. 31-en vannak, és azt vizsgálják most, hogyan működik kicsiben egy állam”

– tájékoztatott Lukács Rajmund, a Mustárház nemzetközi koordinátora.

Hamar megtaláltuk egymással a hangot, hihetetlenül könnyű volt beilleszkedni a csapatba – mondta az egyik fiatal. Gyergyószentmiklóson májusban találkozott a csapat, és most augusztusban Nyíregyházán beszélnek a döntéshozókról, a városi fórumokról.

„Az Erasmusszal vagyunk itt egy hete, egy közös projektben. Eltöltünk jó pár napot egymással. Sok országból jönnek fiatalok, hogy megismerhessük egymást”

– mondta Fehér Tamás, aki a romániai Hargita megyéből érkezett.

A fiatalok körében is téma a környezetvédelem, a kultúra, a sport és a rendezvények világa. Nyilván kiemelt jelentőségű az oktatás területe. A hétfői látogatás után kedden újabb ifjúsági delegáció érkezett Nyíregyházára, érdeklődésük, témájuk hasonló az előző csoporthoz.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Falusi Majális a Sóstói Múzeumfaluban

Falusi Majális a Sóstói Múzeumfaluban

Május elsején 10 órakor nyitja kapuit a Sóstói Múzeumfalu.

Legyél Te az Év fiatal vállalkozója!

Legyél Te az Év fiatal vállalkozója!

November 20-ig lehet jelentkezni, vagy jelölni .