Hány napot igazolhat a szülő egy tanévben? Mutatjuk

Hány napot igazolhat a szülő egy tanévben? Mutatjuk

Legyen szó pár napos családi kirándulásról vagy csak a szokásos egy-két napos felső légúti betegségről, jogosan merülhet fel a kérdés, hány napot igazolhat általános-és középiskolában a szülő.

Nincsen háromnapos szabály

A köztudatban még benne van, hogy a szülő az iskolában egy tanévben három napot igazolhat. Ám a valóságban egészen más a helyzet. Rétvári Bence korábban úgy fogalmazott, hogy az iskola házirendjében kell szabályozni a tanuló távolmaradásának, mulasztásának, késésének igazolására vonatkozó rendelkezéseket. Ebből következően a tanuló késésének, mulasztásának szabályozása alapvetően helyi, intézményi szintű döntést igényel, amelyet a házirendben a megfelelő részletességgel szükséges rögzíteni.

Tehát intézménytől függ, hogy hány napot igazolhat a szülő, amiből fakadóan kisebb-nagyobb eltérések akadhatnak az iskolák között. Van olyan intézmény, ahol például félévente ötöt, míg akad olyan is, ahol egész tanévben tizenöt napot igazolhat a szülő, ezért érdemes tanév elején elolvasni a házirendet, vagy legalább megkérdezni az osztályfőnököt.

Ki igazolhatja a gyors, enyhe lefolyású betegséget?

Hogy egy gyors, enyhe betegséget kinek kell igazolni, a szülőnek vagy a gyerekorvosnak, az már egy másik kérdés. Egy 2012-es EMMI-rendelet szerint szó sincs arról, hogy a betegség miatt hiányzó diákoknak orvosi papírral kellene megjelenniük az első iskolai napon.

A jogszabály úgy fogalmaz:

„Ha a gyermek az óvodai foglalkozásról, a tanuló a tanítási óráról és egyéb foglalkozásról, valamint a kollégiumi foglalkozásról távol marad, mulasztását igazolnia kell. A mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha

a) a gyermek, a tanuló – gyermek, kiskorú tanuló esetén a szülő írásbeli kérelmére – a házirendben meghatározottak szerint engedélyt kapott a távolmaradásra,

b) a gyermek, a tanuló beteg volt, és azt a házirendben meghatározottak szerint igazolja,

c) a gyermek, a tanuló hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni”

eduline.hu

#kapcsolódó

Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban

Mishmi takin született a Nyíregyházi...

Már látogatóink is megtekinthetik a bájos Mishmi-takin kislányt.