Beruházás – Környezetbarátabb autóbuszok, korszerű telephely

Beruházás – Környezetbarátabb autóbuszok, korszerű telephely

Egy új mérföldkőhöz érkezett a nyíregyházi tömegközlekedés. Kedden tartották a „Nyíregyháza Megyei Jogú Város közösségi közlekedés fejlesztése érdekében 41 db új CNG meghajtású autóbusz beszerzése, töltőállomás létesítése, és autóbusz-telephely kialakítása” című projekt záróeseményét.

A környezetet lényegesen kevésbé károsító autóbuszok mellett a rutinfeladatokhoz, az eseti javító-, hibafeltáró munkák szakszerű elvégzéséhez a megfelelő hátteret biztosító autóbusz-telephely hozzájárulhat a helyi közösségi közlekedés megfelelő színvonalához.

Az új autóbusz-telephelyen tartották a tömegközlekedés infrastruktúráját erősítő projekt ünnepélyes zárórendezvényét. A több mint 8 milliárd forintos EU támogatásból megvalósuló beruházás 2016-ban indult, azóta közlekedik a 41 CNG meghajtású jármű a városban.

„Amit az autóbuszokról tudni kell, ezek CNG, tehát gáz meghajtású autóbuszok. A dízelüzemű járművekkel szemben sokkal környezetbarátabbak, nem beszélve arról, hogy a zajkibocsátásuk is lényegesen kevesebb a dízelüzemű járművekhez képest” – mondta el Fejes Miklós, a Volánbusz Zrt. régióigazgatója.

nyiregyhaza.hu

A járművek beszerzése után elkészültek a töltőállomások, idén pedig az autóbusz-telephely is, melyet az önkormányzat átadott üzemeltetésre a Volánbusz Zrt.-nek. A teljes alapterület 44.000 négyzetméter, a korszerű infrastruktúra biztosítja a rutinfeladatokhoz, az eseti javító-, hibafeltáró munkák szakszerű elvégzéséhez a megfelelő hátteret.

„Ezen autóbuszok javítása más technológiai hátteret igényel, mint a dízel járműveké. Ezeknek a paramétereknek, műszaki feltételeknek megfelelő, új csarnok épült. Nyilván az, hogy új csarnokról beszélünk, új műszaki technológiáról, ez már önmagában egy innovatív megoldást jelent napjainkban. De alapvetően a főbb paramétere, ami egyedülállóvá teszi ezt a műhelyt, hogy a CNG autóbuszok javítására 100%-ban alkalmas” – tette hozzá Fejes Miklós.

nyiregyhaza.hu

A beruházás részeként iroda- és portaépületet is kialakítottak, mely a Volánbusz több mint 50 munkavállalójának helyet ad. Így nem csak a műszaki területen dolgozók számára volt fontos a telephely korszerű kiépítése. A rendezvényen elhangzott, az összprojekt megvalósulása környezettudatossági és kényelmi szempontok miatt is fontos volt.

„Ezek az új buszok kényelmesebbek, free wifivel rendelkeznek, légkondisok és nem mellesleg, számomra egy nagyon fontos, hogy a környezeti károsanyag kibocsátásuk sokkal kisebb, mint a korábbi járműveknek. De a buszok mögött kell egy háttér, tulajdonképpen ez az, ahol vagyunk, ez a telephely. 85 állásos busz parkolóval, 4,5 hektáros területen.” – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az új létesítményben első körben a helyi járatok parkolhatnak majd. A beruházás részeként többszintes növényállományt is telepítettek, emellett 141 fát és közel 2600 cserjét is elültettek.

Szerző: Kemecsei Fanni

#kapcsolódó